Čtvrtek, 28. března 2024

Plán na emisní povolenky napadají ekologové

Plán na emisní povolenky napadají ekologové
Česko bude po Bruselu na léta 2008 až 2012 pro české podniky požadovat více emisních povolenek, než v současnosti vůbec potřebuje. S takovým návrhem včera před vládu předstoupil ministr průmyslu a obchodu Martin Říman. Zda mu požadavek na povolenky na 101,9 miliónu tun oxidu uhličitého ročně schválila, nebylo do konce vydání známo.
Vláda má přitom naspěch. Evropská komise už s Českem zahájila proceduru pro porušení práva, protože vláda dosud plán do Bruselu neposlala. Měl být hotov do 30. června a komise už Česko upomínala za to, že ho nedodala.
Říman se na svém návrhu dohodl s ministrem životního prostředí Janem Kalašem. Ekologické organizace Hnutí Duha, Greenpeace a Centrum pro dopravu a energetiku (CDE) ale takzvaný Národní alokační plán ostře kritizují. Plány na snížení emisí unie bojuje proti globálnímu oteplování. Loni české firmy využily povolenky na 82 miliónů tun. Navrhovaný nárůst se ekologům nelíbí a navrhují naopak omezení exhalací na 78 miliónů tun. "Systém, který má sloužit k ochraně klimatu, se ministři pokoušejí zneužít k dalšímu zvyšování emisí a obohacení nejhorších znečišťovatelů," tvrdí Klára Sutlovičová z CDE.
Ministerstvo průmyslu a obchodu k tomu uvedlo, že se Česko zavázalo k dodržení závazku snížení emise CO2 do roku 2010 o osm procent, což je jedním ze základních pilířů přípravy Národního alokačního plánu. K dalším pilířům patří udržení konkurenceschopnosti českého průmyslu a udržení zaměstnanosti. "Podle statistik, které zveřejnila Evropská komise, snižuje Česko emise skleníkových plynů téměř nejrychleji ze všech států EU," uvedla mluvčí ministerstva Kateřina Koubová.
Podle Národních alokačních plánů Evropská komise rozhodne, kolik CO2 mohou vybrané podniky vypustit. S povolenkami se dá obchodovat. Na trhu je jich ale v současnosti nadbytek a jejich ceny se drží nízko.
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů