Sobota, 20. dubna 2024

Američané nedůvěřují dieselům

Američané nedůvěřují dieselům
Mnoha americkým spotřebitelům se u aut na naftový pohon vybavuje představa vozidel, která v osmdesátých letech čadila a kouřila. Od té doby došlo k významným změnám. Nové čistší dieselové motory, které jsou dnes poháněny naftou s nízkým obsahem síry, již neprodukují škodlivé emise jako jejich někdejší předchůdci.
Dvě z největších evropských automobilek, Volkswagen a Mercedes-Benz, představily v listopadu v USA prototypy, jejichž emise jsou tak čisté, že obstojí i v Kalifornii, která má ze všech amerických států nejnáročnější ekologické normy.
Ale přesvědčit americké spotřebitele, aby kupovali dieselová osobní auta a lehké nákladní vozy, je zatím velmi obtížné. Zejména proto, že ty nejčistší předpokládají náročnější údržbu než auta poháněná benzínem. Německé automobilky nyní s jistým předstihem reagují na poslední trendy, které se přiklánějí k naftovému pohonu. Růst cen benzínu v posledních několika letech zvedl zájem o auta s nižší spotřebou. Diesely jsou ve srovnání s benzínovými motory o třicet procent úspornější. V Evropě je už moderními dieselovými motory vybaveno asi padesát procent prodávaných vozů. V USA jsou to pouze tři procenta aut.

Každý stát má jiné normy
Na listopadovém autosalónu v Los Angeles oznámily automobilky Volkswagen a Mercedes-Benz, že v roce 2008 nabídnou na americkém trhu několik nových modelů, vybavených výjimečně čistými dieselovými motory, které poprvé dostojí emisním standardům ve všech padesáti amerických státech.
Úsporný a ekologicky čistý diesel vyvinula i největší světová a americká automobilka General Motors, a to šestilitrový osmiválcový pick-up.
Spojené státy mají nejpřísnější emisní standardy na světě. Jednotlivé státy však mají v této oblasti velmi rozdílné předpisy. Například nynější dieselové verze VW Jetta a sedan Mercedes třídy E lze prodávat jen ve 45 amerických státech. Prodej těchto vozů ve všech padesáti státech usnadní, že od letošního října se začíná na podnět federální vlády prodávat nafta s nízkým obsahem síry u čerpacích stanic po celých USA.
Některé z nové generace dieselů mohou pracovat jen při vstřikování urey, močoviny, ze zvláštní nádrže do výfuku.
Problém je v tom, jak často budou řidiči muset tuto tekutinu, vyrobenou z čpavku a oxidu uhličitého, do svých aut doplňovat. Výrobci tvrdí, že nádrž na ureu může být doplněna pokaždé, když řidič mění olej.
"Pokud na to budou lidé soustavně zapomínat nebo doplní ureu pozdě, bude to mít vážné zdravotní důsledky," upozorňuje vědec David Friedman a dodává, že "jestliže tento systém neuspěje, posílí to ve veřejnosti negativní představy o dieselových motorech". Někteří experti navrhují pojistku - pokud nebude v nádrži dostatek urey, motor nenastartuje.
Automobilka DaimlerChrysler však namítá, že je to pošetilý nápad, protože některé vozy by se uprostřed cesty staly nepojízdné.

Myslet na další tekutinu
Její divize Mercedes oznámila, že již jedná se sítěmi čerpadel i opraven ve Spojených státech o tom, aby svým zákazníkům umožnily mít nádrž s ureou vždy plnou.
Nové modely dieselových mercedesů budou vybaveny zvukovým i vizuálním varovným systémem, který oznámí pokles hladiny této tekutiny.
V Evropě už komerční vozidla s dieselovými motory ureu používají a její doplňování tam nepředstavuje vůbec žádný problém, stejně jako jím není výměna oleje, tvrdí Edith Meissnerová, mluvčí automobilky Mercedes.
Stranu připravili
Miroslav a Jaroslava Prchalovi
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů