Úterý, 16. dubna 2024

Vláda žádá Brusel o povolenky

Vláda žádá Brusel o povolenky
Po měsících debat vláda ve středu konečně schválila žádost o příděl emisních povolenek pro české firmy na roky 2008 až 2012. Do Bruselu půjde těžce zrozený návrh s půlročním zpožděním, doprovázený protesty ekologů i průmyslníků a s malou nadějí na schválení v Evropské komisi.
V Bruselu Česko žádá o emisní povolenky na 102 miliónů tun oxidu uhličitého ročně, tedy o čtyři a půl miliónu tun ročně víc, než kolik jsme měli k dispozici v prvním tříletém období fungování systému. A to i přesto, že současný příděl firmy nevyčerpají: loni vypustily do ovzduší 82 miliónů tun emisí a na prodeji přebytečných povolenek vydělaly miliardy. I letos jim povolenky přebývají.
Přebytek mají ale i jiné státy. Na evropském trhu je povolenek takový přebytek, že jejich cena za půl roku spadla ze třiceti na necelých 7,5 eura. Přesto průmyslníci volají po zvýšení přídělu. Češi nejsou výjimkou: "Náš průmysl je na vzestupu a rozvoj je spojen s vyššími emisemi. A to i přesto, že firmy v minulých letech hodně investovaly do ekologie," tvrdí Vladimír Novotný, expert Svazu chemického průmyslu.
Odborníci očekávají, že český návrh Evropská komise sníží. Minulý týden Brusel seškrtal emisní plány deseti evropských států o téměř padesát miliónů tun. "Nemyslím, že se našich více než sto miliónů tun podaří v Bruselu udržet," říká šéf Svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Míl. "Jasně se ukazuje, že povolenkový systém je špatný. Bruselští úředníci tu škrtem pera přidělují a škrtají firmám miliardy. Pokud se k systému nepřidají největší znečišťovatelé jako Čína, USA, Rusko či Brazílie, dlouho nepřežije," prohlásil. Ekologové ale tvrdí: Systém začne fungovat, budou-li mít firmy o povolenky nouzi.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů