Pátek, 29. března 2024

Ekolog: Prodej emisí připomíná arabské tržiště

Ekolog: Prodej emisí připomíná arabské tržiště

Česká republika zažádá na období 2008 až 2012 o emisní povolenky v objemu 101,9 milionu tun oxidu uhličitého ročně. Rozhodla o tom vláda. Ekologům se nelíbí, že návrhy výrazně překračují dosavadní limity.

  • Na roky 2005 až 2007 mají tuzemské podniky k dispozici asi 97 milionů povolenek. Loni jich využily 82 milionů. "Účelem obchodovaní s emisemi je snižování exhalací. Nikoli další a další zvyšování," řekl Vojtěch Kotecký z Hnutí Duha.

Ekologové z Hnutí Duha, Greenpeace a Centra pro dopravu a energetiku (CDE) ve společné tiskové zprávě tzv. Národní alokační plán kritizovali a navrhli omezení exhalací na 78 milionů tun.

Brusel asi český návrh odmítne
Případné schválení českého plánu není příliš pravděpodobné. Před několika dny Evropská komise odmítla deset národních alokačních plánů, včetně slovenského. Vlády jednotlivých zemí firmám totiž vydaly více povolenek, než kolik jich podniky skutečně využijí. V důsledku toho se cena povolenek krátce po zavedení sytému v lednu 2005 snížila na pouhých šest eur za tunu emisí.

Podle Jana Rovenského z Greenpeace si ministři pletou jednání Evropské komise s arabským tržištěm. "Jsou zjevně přesvědčeni, že čím víc navržené emise nadsadí, tím víc jich nakonec dostanou. Rozhodnutí komise minulý týden ukázalo, že podobný přístup je scestný. Jediné, co můžeme podobným přeháněním utržit, je mezinárodní ostuda a vrácení plánu k přepracování," uvedl.

Ceny povolenek na období po roce 2008 jsou mnohem vyšší, protože trh počítá s jejich přísnějším vydáváním. Zpřísnění podporují hlavně ekologické organizace, které v nich vidí možnost jak podniky tlačit k vyrobě čistším způsobem. Průmyslníci ale varují, že pokud komise vydávání povolenek výrazně zpřísní, mnoho firem nebude mít možnost expandovat podle svých plánů.

Největším tuzemským odběratelem povolenek je energetická společnost ČEZ, která ročně získává asi 40 procent české kvóty. Firma za poslední rok při obchodování s povolenkami vydělala asi jednu miliardu korun, kterou se zavázala investovat do podpory obnovitelných zdrojů.

Zdroj:Lidové noviny
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů