Čtvrtek, 25. dubna 2024

ZVVZ Milevsko koupilo konkurenční Enven

ZVVZ Milevsko koupilo konkurenční Enven
Nejlepší způsob, jak se vypořádat s konkurencí, je koupit ji. Podle této poučky se řídila strojírenská společnost ZVVZ Milevsko, když se rozhodla ovládnout konkurenční firmu Enven. Od nového roku tak na trhu působí nová společnost ZVVZ - Enven Engineering, jejíž letošní tržby mají přesáhnout 1,3 miliardy korun.
Podle generálního ředitele ZVVZ Miloslava Máchy jde o první kapitálovou akvizici, po níž by měly následovat další. Zatímco tato mířila do firmy, patřící k největším tuzemským dodavatelům výrobků a zařízení na odlučování tuhých znečišťujících látek, ta následující by podle nepotvrzených zpráv měla směřovat do oblasti klimatizací.
Jihočeská firma, patřící do skupiny GES Group podnikatele Ivana Zacha, tak chce nastartovat výraznější expanzi a růst.
ZVVZ v Envenu, jehož loňské tržby dosáhly 200 milionů korun, získalo 80 procent akcií a následně z něho vytvořilo klíčovou dceřinou společnost. Do ní převedlo i svou největší divizi engineering. Ta se na loňských tržbách mateřského ZVVZ přesahujících 1,8 miliardy korun, podílela víc než miliardou.
"Utkávali jsme se v tendrech už nejen v Česku, ale i Rusku, Kazachstánu nebo v zemích Evropské unie. Hlavně z tohoto důvodu bylo rozumné spojit síly a vytvořit silný engineeringový podnik, který by především v zahraničí posílil své technické a obchodní pozice," říká zakladatel Envenu Miloslav Šváb, který se stal šéfem nástupnické firmy. Ta mimo jiné projektuje, dodává a montuje zařízení pro ochranu ovzduší jako jsou odlučovače tuhých znečišťujících látek z kouřových a technologických plynů.
Enven přitom nebyl chudou nevěstou. Má vlastní know-how na látkové filtry a elektrické odlučovače. Konstrukční řešení důležitých funkčních uzlů pak chrání průmyslové vzory. Cenu kontraktu obě firmy tají.
Podle zdrojů ze ZVVZ je nová rozvojová strategie firmy postavena na změně názoru hlavního akcionáře, který svou roli změnil z finančního na strategického investora. Vyjádření Ivana Zacha se však nepodařilo získat.
"Chceme se stát vlivnou evropskou firmou. A to nejen proto, že dvě třetiny našich tržeb zajišťují zakázky v zahraničí," uvedl Mácha.
Milevský podnik, který letos očekává růst tržeb na dvě miliardy korun, proto založil v Moskvě obchodní společnost.
Chce se zaměřit i na výrobu průmyslových ventilátorů, přepravníků nebo klimatizací. Tato zařízení odebírají především velké průmyslové korporace. Obří, více než třímetrové ventilátory v hodnotě desítek miliónů korun dodalo loni ZVVZ třeba do automobilky Audi. O podobnou zakázku se nyní uchází i v BMW.
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů