Pátek, 19. dubna 2024

MŽP zavedie do konca roku monitorovanie arzénu a ďalších látok v ovzduší

MŽP zavedie do konca roku monitorovanie arzénu a ďalších látok v ovzduší

Bratislava 10. januára (TASR) - Monitorovanie arzénu, kadmia, niklu a polycyklických aromatických uhľovodíkov v ovzduší chce do konca roka zaviesť Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR. Vyplýva to návrhu novely zákona o ochrane ovzdušia, ktorý dnes schválila vláda SR.

Vedecké dôkazy podľa rezortu ukazujú, že arzén, kadmium, nikel a niektoré polycyklické aromatické uhľovodíky sú pre ľudí rakovinotvorné a jedovaté. Navyše neexistuje identifikovateľný prah, pod ktorým by tieto látky nepredstavovali riziko pre zdravie ľudí.

Zákon nestanovuje presné limity pre tieto látky, keďže problematika je podľa hovorcu MŽP Petra Višvádera citlivá a nedajú sa limity jasne stanoviť, keďže nie je známe aké množstvo látok už nie je pre človeka rizikové. Novela však pre producentov týchto látok zavádza povinnosť využívania najlepších dostupných techník tzv. BAT technológií.

Investičné náklady na monitorovanie sa odhadujú zhruba na 19 miliónov korún. Prevádzkové náklady budú predstavovať na približne 5,5 milióna korún ročne a hradené budú z rozpočtu Slovenského hydrometeorologického ústavu.

Novela zákona by mala vstúpiť do platnosti 1. apríla, schváliť ju ešte musí parlament.

http://www.sme.sk/

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů