Čtvrtek, 25. dubna 2024

"Terminátor" chce proměnit Kalifornii

"Terminátor" chce proměnit Kalifornii
Povinné zdravotní pojištění pro všechny občany, na které budou přispívat zvláštním poplatkem ze svých příjmů nemocnice a soukromí doktoři. Investice ze státního rozpočtu do výzkumů kmenových buněk. Zákon, který elektrárnám, rafineriím a dalším průmyslovým provozům ukládá výrazné snížení emisí skleníkových plynů.
To ovšem v americkém prostředí zní jako ty nejodvážnější politické plány Al Gora nebo Hillary Clintonové. Ale je to republikánský guvernér Arnold Schwarzenegger, kdo na začátku svého druhého volebního období vyhlásil, že stát Kalifornie pod jeho vedením "posvítí na cestu vpřed celým Spojeným státům a zbytku světa".
"Nejenže povedeme do budoucnosti Kalifornii, ale ukážeme i celé naší zemi a světu, jak se tam dostat. Jsme moderním ekvivalentem starověkých Atén a Sparty," prorokoval Schwarzenegger, když minulý týden představoval své legislativní plány.

Postmoderní politika
Republikáni tvrdí, že guvernér populisticky zběhl ze své původní pozice, když se před dvěma roky během jeho prvního funkčního období ukázalo, že s konzervativní agendou jej Kaliforňané brzy pošlou z úřadu pryč. Schwarzenegger to ale vysvětluje v mnohem velkorysejších, takřka historických souvislostech.
"Zkombinoval jsem to nejlepší z obou ideologií do nového tvůrčího středu, který není zajatcem ani levice, ani pravice," tvrdí guvernér. Ostatní politici, novináři i další Američané to hodnotí pragmatičtěji. Známý televizní bavič Jay Leno si do Schwarzeneggera píchl, když uvedl, že asi přišel na nápad s povinným pojištěním během svého nedávného pobytu v nemocnici, kde ležel po lyžování se zlomenou nohou.
Ekonomové se dohadují, zda by mohl Schwarzeneggerův recept, který má stát dvanáct miliard dolarů, skutečně fungovat. Různé modely všeobecného zdravotního pojištění už v minulosti zavedly tři další americké státy. Kalifornie je ovšem mnohem větší, má šest a půl milionu nepojištěných občanů.
O ty všechny, včetně milionu nelegálních imigrantů, by se teď měl stát podle guvernéra náležitě postarat.
"V Kalifornii musí mít každý zdravotní pojištění," shrnul Schwarzenegger svůj plán.
Podniky o deseti a více lidech podle něho budou muset pojistit své zaměstnance anebo přispívat do státního pojišťovacího fondu. Do tohoto fondu budou odvádět "poplatky", jak to nazývá zamýšlená legislativa, i nemocnice a doktoři - ve výši čtyř, respektive dvou procent svých zisků.
Jenže to, co je pro guvernéra poplatek, je pro kritiky jeho plánu obyčejná daň. Z těchto reakcí, podle nichž Schwarzenegger jasně porušil svůj předvolební slib o nezvyšování daní, je zřejmé, že v zákonodárném sboru Kalifornie návrh zákona narazí. Konzervativci záměr odsuzují různými jmény, například jako socialismem inspirovaný manifest.

Zelené iniciativy
Mnohem menší kontroverze oproti tomu vyvolávají guvernérovy zelené iniciativy. Kalifornie má ekologickou tradici a také aktuálně je na americké scéně tahounem snah o omezení emisí skleníkových plynů.
"Naše země byla příliš dlouho závislá na zahraniční ropě. Žádám vás, abychom zahájili proces, který nás osvobodí od ropy a od organizace OPEC," uvedl Schwarzenegger svůj návrh.
Rafinerie do roku 2020 o deset procent omezí emise skleníkových plynů, které vznikají při spalování jejich produktů. Což v praxi znamená, že rafinerie budou muset kombinovat produkci a prodej tradičních paliv s alternativními zdroji, například s biopalivy. Už vloni přitom Kalifornie vyhlásila, že své celkové emise kysličníku uhličitého, který nejvíce přispívá ke skleníkovému efektu, stáhne do roku 2020 o čtvrtinu. Součástí tohoto plánu jsou i nové emisní limity pro auta. Kalifornie by je měla zavést do dvou let, v současnosti ale čelí žalobě velkých automobilek, které se nové limity snaží pozdržet.
"Kalifornie má svaly na to, aby takovou změnu učinila. Já říkám, využijme je," vyzval Schwarzenegger své spoluobčany. K řečnickému pultíku sice ještě musel po lyžařském zranění dojít o berlích, ale při projevu vypadal už tak rozhodně a nekompromisně, jako by se vžil do svých starých filmových rolí.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů