Čtvrtek, 28. března 2024

Po orkánu přijde zima! Teplota klesne o 10 °C!

Po orkánu přijde zima! Teplota klesne o 10 °C!

PRAHA – Poté, co se orkán Kyrill přehnal nad Českem, se stále sčítají škody. Jedny z největších napáchal orkán na českých lesích. Ministr zemědělství proto navrhuje povolení rychlejší těžby dřeva, protože polámaným lesům hrozí napadení kůrovcem. A počasí se bude měnit dál. V příštích dnech mají teploty klesnout až o deset stupňů.

Zatímco ještě v sobotu padaly po celé zemi teplotní rekordy, od zítřka se už rozhodně neohřejeme: teploty se rychle přiblíží nule, pozítří zřejmě klesnou ještě níž.

Ode dneška až do konce měsíce bude podle meteorologů oblačno až zataženo. Už zítra se na horách očekávají první sněhové přeháňky, ve středu má už sněžit i v nižších polohách. Může napadnout až 15 centimetrů sněhu, nejvíc bude pravděpodobně sněžit na jihu a západě Čech.

Nejspíš nás tak čekají první vážné potíže na silnicích – meteorologové už včera varovali před nebezpečnými sněhovými jazyky. „Ve středu by už měl na většině území ležet sníh. Asi nejchladnější bude noc na pátek, kdy by teploty mohly klesnout až na minus 15 stupňů pod nulou. O víkendu se pak bude pozvolna oteplovat. V nížinách sice sníh roztaje, ale na horách bude situace výrazně lepší,“ řekl Pavel Šimandl z Českého hydrometeorologického ústavu. 

Sníh tak pravděpodobně zkomplikuje odklízení následků větrné bouře, která na horách napáchala obrovské škody. Horské oblasti má totiž během dvou dnů pokrýt možná až 30 centimetrů sněhu, což znemožní likvidaci tisíců stromů, které koncem minulého týdne vyvrátil orkán Kyrill. Ovšem na přelomu ledna a února se nejspíš zase mírně oteplí.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů