Sobota, 20. dubna 2024

Zvrátí Bush nedůvěru Američanů?

Zvrátí Bush nedůvěru Američanů?
S rekordně slabou důvěrou veřejnosti přednesl americký prezident George Bush v noci na dnešek středoevropského času svou letošní Zprávu o stavu Unie. Účelem tohoto každoročního rituálu je vedle reflexe současné situace Spojených států také vytýčení dalších plánů Bílého domu.
Prezident Bush ovšem včera mluvil k národu, který si podle průzkumu pro deník Wall Street Journal a stanici NBC už nepřeje, aby určoval politiku země. Jen necelá čtvrtina respondentů uvedla, že prezident by měl mít vůdčí slovo, zatímco bezmála 60 procent lidí by se raději spolehlo na Kongres.
V něm mají většinu demokraté, což byla včera pro Bushe nová zkušenost. Při jeho předchozích výročních zprávách média sčítala "ovace vestoje". Před včerejším vystoupením se čekal maximálně občasný potlesk ze slušnosti.
"Prezident přednese odvážné plány," tvrdil prezidentův mluvčí Tony Snow. Názor médií a většiny veřejnosti ale vystihl včera deník Washington Post, když oznámená témata "označil za recyklované návrhy".
V zahraniční politice prezident Bush opět zasadil válku v Iráku do širšího rámce světového boje proti terorismu. V domácí agendě byla před projevem známa jedna skutečně nová věc, návrh na daňové úpravy zdravotního pojištění.
Bílý dům anoncoval, že Bush také vyzve Američany, aby do deseti let snížili spotřebu paliv o pětinu.
Otazníkem ovšem zůstávalo, zda nepřijde v rámci opakovaného důrazu na rozvoj alternativních zdrojů energie a nezávislosti USA na cizí ropě - což jsou témata z jeho loňské zprávy - s důležitou ekologickou iniciativou. Pokud by prezident oznámil pro automobilky závazné zlepšení účinnosti klasických motorů, byl by to krok, po kterém nejen ekologové, ale právě propagátoři ropné nezávislosti dlouho volají. Před projevem ale nebylo jasné, jakých vozů a za jakých podmínek by se toto opatření týkalo.
"Mluví se o tom, ale v prezidentově návrhu nejsou pro ekonomiku žádné limity uhlíku," vyvracel mluvčí Tony Snow možnost, že Bush představí plán povinného omezení emisí skleníkových plynů, především kysličníku uhličitého.
Letošní podivná zima, kdy západ a středozápad země zavalil sníh a sevřely mrazy, zatímco podél východního pobřeží se dalo až do uplynulého víkendu opalovat, ale nutí stále více Američanů přemýšlet o možných důsledcích globálního oteplování. Už jen 27 procent lidí sdílí prezidentův nedůvěřivý pohled na vážnost tohoto problému.
Některé státy, například Kalifornie, Minnesota nebo Florida, se rozhodly nezávisle na federální administrativě a Bílém domě pro zavedení povinných emisních stropů.
Rovněž nový Kongres tlačí prezidenta Bushe k řešení. Iniciativa jde především od demokratů v Senátu, ale jeden ze série návrhů k omezení emisí předložil minulý týden společně s demokraty Barakem Obamou a Joem Liebermanem republikán John McCain. Jejich návrh požaduje do roku 2050 snížení emisí o dvě třetiny proti stavu z roku 2004.
Skutečným bodem zlomu ale může být změna postoje velkých chemických, olejářských a jiných průmyslových firem.
V situaci, kdy jednotlivé státy přijímají vlastní emisní zákony, si tyto společnosti vyhodnotily, že menším ekonomickým zlem by pro ně byla jednotná federální norma.
Za emisní limity se postavil například olejářský gigant Exxon Mobil. Sdružení deseti dalších velkých firem, včetně General Electric, předevčírem vyzvalo prezidenta k vyhlášení limitů.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů