Čtvrtek, 28. března 2024

EUROsloupek Radka Honzáka

EUROsloupek Radka Honzáka
Je to jen dva týdny, co předseda Evropské komise José Barroso vyhlásil boj globálnímu oteplování.
Tento týden měl poprvé ukázat, jak to myslí vážně. Komise totiž chtěla navrhnout zákon, který by donutil automobilky snížit emise osobních vozů. Dva členové jeho týmu se ale nedokázali shodnout, jak daleko jít. Nenarazili přitom na sebe jen dva eurokomisaři, ale dvě politiky, které Brusel souběžně prosazuje.
Zastánci každé z nich mají svou pravdu a nechtějí z ní ustoupit. Komisař pro životní prostředí Stavros Dimas tvrdí, že na výrobce bude platit jen tvrdý zákon. Dobrovolné omezení emisí totiž splní zřejmě jen Fiat, Citroen, Renault a Peugeot. Naopak eurokomisař pro průmysl Günter Verheugen tvrdí, že něco takové uškodí vývozu, zaměstnanosti a konkurenceschopnosti evropských podniků, které unie musí podporovat. Mimochodem, automobilky z Verheugenovy vlasti, Německa, jsou mezi největšími odpůrci zákona.
Spor nedokázal rozseknout ani Barroso. Ať se přikloní na kteroukoli stranu, vždy uškodí jednomu z cílů, které sám deklaruje. Proto rozhodnutí odložil a hledá kompromis. Brusel nejspíš nakonec hodí zodpovědnost i na výrobce pneumatik, olejů i pohonných hmot, bude propagovat inteligentní dopravní systémy a učit řidiče, jak jezdit ekologicky.
Dá se čekat, že tím naštve průmysl i ekology. Zároveň je ale jasné, že boj proti změnám klimatu se v EU i jiných částech světa stává pořád častějším zaklínadlem, a podobné třetí cesty asi budou jediným řešením. Z obou stran se ale už nyní ozývá otázka, jestli někam povedou.
Autor je stálým zpravodajem HN v Bruselu
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů