Pátek, 29. března 2024

Brazilci vyrobili kulový blesk

Brazilci vyrobili kulový blesk
Kulový blesk je fenomén, kterým se vědci zabývají již mnoho desetiletí. Nyní se pracovníkům jedné brazilské univerzity podařilo tento jev vytvořit uměle.

V přírodě vzniká kulový blesk obvykle při silné bouři, existují však i případy, kdy vznikl, i když byla obloha bez mráčku. Přežívá několik sekund, ale i minut. Nemusí vydávat více tepla než třicetiwattová žárovka, když však v některých případech uvolní svou energii, bývají následky drastické.

Veškeré dosavadní informace pocházejí z ojedinělých setkání člověka s tímto jevem a při jejich „zpracovávání“ mohla určitou roli sehrát fantazie a strach z hořící koule. Proto se poznatky různě liší.

Přelom ve zkoumání tohoto jevu může znamenat nový experiment vědců z Federální univerzity v brazilském Pernambucu. Při něm se v laboratoři podařilo vytvořit kulový blesk o velikosti ping-pongového míčku, který se po místnosti proháněl celých osm sekund. V minulosti se již ohnivé koule v laboratoři podařilo vyrobit, „přežily“ ale jen velmi krátkou dobu.

Nový experiment by měl přispět k objasnění vzniku kulových blesků. Kdyby se podařilo odhalit přesný princip tohoto jevu, mohli bychom jednou jeho zdokonalením vytvářet třeba akumulátory elektrické energie nové generace.

Autor: iABC

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů