Čtvrtek, 18. dubna 2024

Boj s oteplováním zaštítí skupina G8

Boj s oteplováním zaštítí skupina G8

Snahu zabránit celosvětovému oteplování by měla zaštítit skupina G8. Prohlásil to britský premiér Tony Blair. O klimatických změnách se ode dneška jedná také v Paříži.

EKOLOGIE - Blair si svůj ekologický apel ponechal na závěr ekonomického fóra ve švýcarském Davosu. Podle jeho slov je Kjótský protokol málo radikální a nevede k výrazným výsledkům. Tento dokument o omezení produkce emisí by tak měla nahradit smlouva nejvyspělejších zemí, takzvané skupiny G8. "Německé předsednictví G8 nám dává příležitost se dohodnout alespoň na principech nové a závazné mezinárodní dohody, která by vstoupila v platnost, až Kjótský protokol vyprší," řekl Blair. Zároveň upozornil na potřebu, aby se na boji proti oteplování podílely i USA. Za jeden z hlavních původců znečišťování je považován oxid uhličitý (CO 2). Plyn se po staletí hromadí v atmosféře a přispívá ke skleníkovému efektu. Žebříček zemí, které produkují nejvíce této látky sestavila Mezinárodní agentura pro energii (IEA). Jeho součástí jsou i převodníky, které ukazují, jaké zatížení CO 2 představují lidské činnosti v domácnostech i průmyslových odvětvích. Tato studie bude představena na konferenci mezivládní skupiny specialistů, která dnes začíná ve francouzské metropoli Paříži.

PRODUKCE CO2 V DOMÁCNOSTECH A PRŮMYSLU

Rok provozu auta (zhruba 14 000 km) vyprodukuje 3,78 tuny CO 2. Celých 1,6 tuny CO 2 vypustí do ovzduší dopravní letoun během cesty na trase Paříž - New York. Rok osvětlování průměrného bytu znamená zátěž v rozmezí od 4 kilogramů CO 2 v zemi s vodními nebo jadernými elektrárnami po 450 kilogramů CO 2 v zemi, která využívá uhelné elektrárny. Rok vytápění rodinného domku o rozloze 100 metrů čtverečních naftou se rovná 4,86 tuny CO 2. Výroba jednoho počítače s plochou obrazovkou vyjde na 1,3 tuny CO 2. Nejhorší hodnotu vykazuje z hlediska výše uvedených statistik například Řecko. Na opačném pólu jsou Norsko a Švýcarsko.

Zdroj: 24 hodin

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů