Pátek, 19. dubna 2024

Kouřící komíny přinášejí byznys za miliardy

Kouřící komíny přinášejí byznys za miliardy
V devadesátých letech dosahovala firma Slavex tržeb kolem sto padesáti milionů ročně - na přelomu století ale klesly na deset milionů. Jenže letos už zase Slavex čeká aspoň dvousetmilionový obrat.
Důvod?
Firma se stará o odsiřování a čištění kouře z komínů elektráren, tepláren, hutí a dalších fabrik. Počáteční boom koncem tisíciletí načas ustal, ale teď opět nabírá obrátky. A jde přitom o obrovské peníze. "Nadcházející druhá vlna ekologických investic přinese opět zakázky za desítky miliard," potvrzuje Ladislav Kříž, mluvčí elektrárenského gigantu ČEZ.
Důvody jsou podle něj dva: jednak už dosluhují odsiřovací a další čistící zařízení, instalovaná před patnácti lety. A také Evropská unie bude požadovat od roku 2015, aby firmy vypouštěly do vzduchu ještě méně škodlivin než dnes.
Důkladná ekologická modernizace tak čeká například elektrárny Tušimice a Prunéřov, jež provozuje ČEZ. Téměř jednu a půl miliardy korun hodlají do ekologie investovat také Třinecké železárny. Hlavním cílem je přitom "odprášení" ocelárny.
Podnikatelům, kteří ekologická zařízení vyrábějí a instalují, tak opět nastává zlatá doba. "Už loni se naše tržby zvedly o tři sta milionů korun a letos počítáme se zhruba dvoumiliardovým obratem," plánuje ředitel společnosti ZVVZ Milevsko Miroslav Mácha.
Firma je lídrem domácího trhu a na nadcházející období se posílila i fúzí s donedávna konkurenčním podnikem Enven.
"Počítáme s další expanzí. A to nejen doma, ale i na Slovensku a ještě dál na východě," dodává Mácha. Pro milevský podnik jsou zajímavé hlavně elektrárny a hutě na Ukrajině nebo v Kazachstánu.
Na východ míří i firma Slavex. Získala zakázku na Slovensku za zhruba 150 milionů korun. Postará se společnosti Chemes Humenné o čistší odpad z teplárny. "Jsme tak první ryze česká firma, která je generálním dodavatelem speciální odsiřovací technologie," chlubí se obchodní zástupce firmy Jozef Plachý. Dalším krokem budou Bulharsko a Rumunsko. Tam nyní díky vstupu do Evropské unie musí plnit náročnější ekologické normy.
Úspěch si tuzemští podnikatelé slibují i od nižších cen, jež jsou prý schopni nyní klientům nabízet.
"Kdysi u nás vznikl dojem, že odsiřovací zařízení musí být hodně drahá. Ale to, co si elektrárny pořídily před lety třeba za půldruhé miliardy korun, byla nedávno tatáž japonská firma už schopna dodat za polovinu. A my to nyní umíme za méně než čtvrtinu původní ceny," tvrdí další zástupce Slavexu Jan Krátký.
Firma nyní plánuje spolupráci s německou společností Steuler. Ta se specializuje na odsiřování odpadu, zatímco Slavex je zatím zaměřen na instalování "látkových filtrů". To jsou vlastně velmi dlouhé "rukávy" ze skleněných vláken, jež v komínech zachycují prach.
Konkurence v oboru ale také nespí. I na českém trhu působí naopak zahraniční firmy. A například zakázku na odsíření Tušimic už vyhrála rakouská Austria Energy.
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů