Čtvrtek, 28. března 2024

Za klimatické změny můžou téměř jistě lidé

Za klimatické změny můžou téměř jistě lidé
Země se otepluje, o tom není sporu, a je "velmi pravděpodobné", že za to mohou lidé - vyplývá ze zprávy, která byla v pátek zveřejněna v Paříži a na jejíž přípravě se podílely stovky vědců.
"Je to předpověď počasí, na niž svět čekal asi dychtivěji než na všechny dosavadní prognózy," poznamenává renomovaný americký časopis Nature. Dokument, který na pařížské konferenci zveřejnil Mezivládní panel pro změny klimatu (IPCC), nevyznívá právě povzbudivě. I kdyby lidstvo snižovalo emise skleníkových plynů, po dalších více než tisíc let má počítat s vlnami sucha a veder. Hladiny oceánů se budou pomalu zvedat.
V nebližších dekádách experti očekávají oteplování v průměru o 0,2 stupně Celsia za jedno desetiletí. Nejcitelnější vzrůst teplot čeká pevniny a severní oblasti ležící ve vysokých zeměpisných šířkách. Nižší zeměpisné šířky pevnin budou zase rychleji vysychat.
Autoři dokumentu o několika stovkách stran předpovídají výraznější růst teplot, než jaký předpokládali dosud. Postup globálního oteplování už totiž omezil schopnost přírody vstřebávat škodlivý oxid uhličitý.
Jde v pořadí o čtvrtou zásadní zprávu IPCC. Předchozí dokument, z roku 2001, uváděl, že vinu za zmíněné změny klimatu nese "pravděpodobně" (na nejméně 66 procent) lidská činnost. Letos šli vědci o stupeň dále, na nejméně 90procentní pravděpodobnost.
"Umožnila to další pozorování klimatu - analýzy od satelitních údajů po letokruhy stromů. Také počítačem zpracované modely vývoje jsou realističtější," vysvětluje americký časopis Science.
Vědci ovšem nabízejí i naději - lidé mohou celý proces zpomalit a nejhorší možné následky odvrátit.
"Poprvé máme takto důkladný odhad, čeho můžeme dosáhnout, pokud udržíme emise skleníkových plynů na nižší úrovni," řekla agentuře Reuters Susan Solomonová, vedoucí skupiny 600 odborníků ze 40 zemí, kteří na dokumentu pracovali šest let.
Při nižších emisích skleníkových plynů se v tomto století předpokládá oteplení o 1,1 až 2,9 stupně Celsia. Vyšší dávky emisí by mohly vyvolat růst teplot o 2,4 až 6,4 stupně.
"Vývoj klimatu je složitý fenomén, a tak nepřekvapuje, že IPCC přichází s tak širokou škálou scénářů. Panel ale dává velký prostor sporům, jestli tedy vůbec stojí za to snažit se s klimatickými změnami něco dělat," píše britský týdeník The Economist.
Návrhy dalšího postupu má obsahovat květnová expertní zpráva.
Na pařížské konferenci závěry odborníků schválili zástupci 113 zemí. Podpořili je i Američané, kteří odpovídají za čtvrtinu světových emisí oxidu uhličitého, ale neratifikovali Kjótský protokol o omezení emisí skleníkových plynů.
"Jsme touto zprávou velmi potěšeni," prohlásil americký ministr energetiky Sam Bodman. Znovu však odmítl zavedení povinných limitů pro škodlivé plyny. USA se také nepřipojily k asi padesátce států, včetně České republiky, které v sobotu v Paříži vyzvaly ke vzniku "Organizace spojených národů pro životní prostředí". Ta by měla mít více pravomocí než dosavadní ekologická agentura OSN.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů