Pátek, 29. března 2024

Kalousek: Daň z topení uhlím ohrozí venkov

Kalousek: Daň z topení uhlím ohrozí venkov
Snahu Martina Bursíka o zavedení emisní daně z CO2 ministr financí Miroslav Kalousek (KDU-ČSL) odmítá. "Nejsem z Prahy, ale z venkova. A já si uvědomuju sociální situaci těch, kteří dnes topí fosilními palivy ne proto, že by se jim nechtělo topit plynem, ale proto, že na ten plyn nemají," říká Kalousek.

HN: A na venkově máte také daleko více voličů než ministr Bursík a jeho strana...
Teď mě můžete nařknout z pokrytectví, ale já se na to nedívám očima politika, který uvažuje o svých voličích. Jsem z jihočeské vesnice. Znám situaci v jižních Čechách, na Vysočině, na Moravě. A uvědomuji si, že už jen ekologická daň na uhlí, elektřinu a plyn od příštího roku bude výraznou zátěží pro tyto lidi a přidat k tomu ještě daň za CO2? Tak tomu se budu bránit.

HN: O dani za emise CO2 se však hovoří už ve vládním prohlášení, není to nic nového...
Vím, že to je ve vládním prohlášení, a já to respektuji. Z mého pohledu si však myslím, že ta cesta vede ne přes další daň, ale přes diskusi o ceně emisních povolenek pro velké znečišťovatele, kde ten finanční tlak na ekologické chování může být užitečný.

HN: Myslíte, že tato cesta přes povolenky je reálná?
Myslím, že nás o tom čeká poměrně usilovná diskuse. Vemte si, že se dříve povolenky rozdávaly víceméně zdarma, pak byly předmětem docela dobrého byznysu.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů