Středa, 24. dubna 2024

Přichází názorová změna klimatu

Přichází názorová změna klimatu
Zpráva Mezivládního panelu pro změnu klimatu (IPCC) je překvapivá. Především tím, že v mnoha klíčových aspektech ubírá plyn. Pozor tedy na tvrzení, že v otázce globálního oteplování panuje mezi vědci shoda.

Zase apokalypsa
Dokumentem, který vyvolal takový rozruch, byla jen krátká politická zpráva, jakési shrnutí vědecké studie, která vyjde v květnu. Zveřejněný text napsali převážně politici (nikoli věedci), kteří mají na této otázce osobní zájem, a podle toho také vypadá: hemží se to v něm strašlivými předpověďmi.
Média ze zprávy převzala pouze hlavní teze a zaznamenala konstatování, že s více než "devadesátiprocentní pravděpodobností" je hlavní příčinou současného oteplování člověk a že důsledkem jeho činnosti bude další zvyšování teplot a vzestup hladiny moří. Podkladová vědecká zpráva je - podle lidí, kteří ji viděli - uměřenější.
Vezměme si například vzestup hladiny moří. Ve zprávě OSN z roku 2001 činil nejzasvěcenější a nejpodloženější odhad vzestupu mořské hladiny do roku 2100 devadesát centimetrů. Lord Christopher Monckton - někdejší poradce Margaret Thatcherové, který se stal v otázce globálního oteplování hlasem zdravého rozumu - ale ve své analýze poznamenává, že v chystané zprávě bude nejzasvěcenější a nejpodloženější odhad OSN činit 43 centimetrů, tedy polovinu předchozí předpovědi. Z nové zprávy navíc vyplývá, že hodnocení z roku 2001 přecenilo lidský vliv na klimatické změny od dob průmyslové revoluce přinejmenším o třetinu.

Skeptikům nenaléváme
Podobné obraty jsou pozoruhodné i vzhledem k faktu, že předchozí zprávy IPCC z let 1990, 1995 a 2001 zněly stále naléhavěji.
Za zmínku stojí, že řada politiků fušujících do zpráv IPCC pracuje pro vlády, které přiživují strach z klimatických změn, aby ospravedlnily svou politiku uhlíkových restrikcí. Účast skeptičtějších vědců na práci v panelu bývá běžně vetována. Jedním z příkladů je Paul Reiter, expert na malárii z Pasteurova institutu, který se domnívá, že globální oteplování bude mít na šíření této nemoci jen malý dopad.

Příště bez hokejky
Vědci OSN se při predikci budoucích klimatických změn silně spoléhají na počítačové modely, tyto křišťálové koule jsou však proslulé svou nepřesností. Podle modelů se měly například celosvětové teploty v posledních letech zvýšit. Americké Národní centrum pro klimatické údaje však uvádí, že v roce 2006 byl svět o pouhé 0,03 stupně Celsia teplejší než v roce 2001.
Modely rovněž předpověděly mnohem rychlejší vzestup hladiny moří, než k jakému dochází. A naopak nepředpověděly podstatné ochlazení oceánů od roku 2003 - pravý opak toho, co by člověk od globálního oteplování čekal. Právě chladnější oceány přitom umlčely hlasy, podle kterých oteplování způsobuje výskyt četnějších a intenzivnějších hurikánů.
Nové vědecké důkazy přitom zpochybňují i jiné předpoklady. Chystaná zpráva například již prý neobsahuje žádné zmínky o nechvalně proslulé "hokejce" - grafu Michaela Manna, který měl znázorňovat 900 let drobných teplotních výkyvů a po nich dramatický vzestup v posledním století.

Revoluce požírají své děti
Všichni sice připouštějí, že planeta je dnes zhruba o stupeň teplejší než před sto lety, ale vede se debata o příčinách a důsledcích. Nepopíráme, že jistou roli mohou hrát uhlíkové emise, ale nevěříme, že je tato souvislost prokázána natolik, aby to ospravedlnilo revoluci ve využívání energie.
Narušení ekonomiky způsobené prudkou změnou politiky by mohlo mít závažnější důsledky než oteplování. Zvláště sníží-li růst a omezí technologické inovace, které mohou pomoci řešit například vzestup mořských hladin.
Možná je těžké uchovat si chladnou hlavu, když všichni ostatní předpovídají apokalypsu, to je ale jen o důvod navíc, proč se soustředit na vědeckou podstatu.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů