Sobota, 20. dubna 2024

Tlak z Bruselu zdraží auta

Tlak z Bruselu zdraží auta
Auta dražší o čtyřicet až sedmdesát tisíc korun, stěhování automobilek na východ a růst nezaměstnanosti. Takový dopad by podle člena představenstva Škody Auto Martina Jahna mohla mít kontroverzní směrnice na omezení emisí oxidu uhličitého u automobilů, kterou dnes projedná a pravděpodobně i schválí Evropská komise. "V takovém případě bychom zvažovali přesun výroby směrem na východ, abychom kompenzovali růst nákladů," řekl HN Jahn.
Bouří se i ostatní automobilky. Například Wendelin Wiedeking, šéf společnosti Porsche situaci komentoval takto: "To je hospodářská válka. Jde o boj Francouzů a Italů proti Němcům," uvedl zástupce firmy, která má v Německu nejvyšší průměr emisí na automobil - 295 gramů na kilometr.
Pokud balík zákonů navržený komisí schválí členské státy i Evropský parlament, budou muset evropské automobilky i světoví výrobci, kteří dovážejí auta do zemí EU, do roku 2012 snížit emise oxidu uhličitého aut na 130 gramů na kilometr. V současné době vypouštějí do ovzduší průměrně 161 gramů na každý kilometr.

Vysoké náklady
Nové zákony by v Česku postihly především Škodu Auto. Jahn tvrdí, že škodovky vypouštějí méně emisí než mnohá evropská auta. Parametrů požadovaných komisí však zdaleka nedosahují. "Doufáme, že to neprojde. Místo toho, aby komise koncepčně řešila problém emisí oxidu uhličitého, zaměřila se jen na automobilky. Přitom návrh v podobě, v jaké jej znám, by pouze výrazně zvýšil automobilkám náklady, jeho přínos pro ekologii by byl malý," řekl člen představenstva Škoda Auto Martin Jahn. Konstatoval také, že kvůli dodatečným nákladům by vzrostla cena každého automobilu o 1500 až 2500 eur. "Vyplývá to z analýz, které si nechala udělat Evropská komise," dodal Jahn.
Kolínská továrna TPCA, ve které se vyrábí levná auta Toyota, Peugeot a Citroen, podobné problémy nemá. "Vyrábíme lehká auta s malou spotřebou, jejich emise jsou v průměru dokonce pod 110 gramy na kilometr," uvedl mluvčí továrny Matěj Matolín. Brusel podle zdrojů z komise částečně ustoupil výrobcům, kteří protestovali proti původnímu záměru snížit emise na 120 gramů na kilometr.

Pomohou i pneumatiky
Mluvčí komise Johannes Leitenberger zdůraznil, že návrh, který komisaři dostanou dnes na stůl, naplní jednak závazky unie v boji proti globálnímu oteplování a zároveň konkurenceschopnost evropských automobilek zachová. Větší zodpovědnost, než se původně čekalo, budou mít i výrobci paliv. V naftě by mělo být méně síry a v benzinových směsích více biopaliv. Emise by podle plánů komise měly klesnout také díky lepší kvalitě pneumatik a převodovek.
Podle ministra životního prostředí Martina Bursíka jsou budoucností právě auta jezdící na velký podíl "bio" složky či využívající kromě klasických motorů také elektromotory. Ve Švédsku, kde je benzin s vysokým podílem biopaliv populární, začnou jezdit dokonce Škody Octavie poháněné z 85 procent etanolem. "Do roku 2010 by v palivech prodávaných v Česku mělo být minimálně 5,75 procenta biosložky," uvedl Bursík. Potvrdil, že Česko rovněž EU slíbí, že v následující dekádě podíl biologických paliv v benzinu a naftě stoupne na 10 procent. "Připravujeme také novelu zákona o pozemních komunikacích, která by zajistila, aby se do České republiky nedostávaly automobily, jež nesplňují emisní limity," informoval Bursík.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů