Pátek, 29. března 2024

Inšpektori ochrany ovzdušia uložili pokuty za vyše 2,6 milióna

Inšpektori ochrany ovzdušia uložili pokuty za vyše 2,6 milióna

BRATISLAVA 16. februára (SITA) - Inšpektori ochrany ovzdušia Slovenskej inšpekcie životného prostredia (SIŽP) uložili vlani 127 pokút vo výške viac ako 2,6 milióna korún. Kontrolóri vykonali 400 kontrol, pričom porušenie zákona o ovzduší zistili pri 131 kontrolách, okrem pokút v 129 prípadoch nariadili nápravu nedostatkov. Agentúru SITA o tom informoval hovorca SIŽP Michal Štefánek.

Najvyššiu pokutu, 200 tisíc korún, uložili spoločnosti U. S. Steel Košice za nedodržanie určeného emisného limitu pre oxid siričitý. Spoločnosť Zastrova v Spišskej Starej Vsi musela zaplatiť 125-tisíc Sk za nedodržanie určeného emisného limitu pre tuhé znečisťujúce látky, oxid uhoľnatý a za iné nedostatky.

Ako uviedol Štefánek, meracie skupiny uskutočnili vlani 48 meraní emisií znečisťujúcich látok na veľkých a stredných zdrojoch znečisťovania, pričom porušenie zákona o ovzduší zistili u piatich prevádzkovateľov. Konkrétne v Tatra - nábytkárni v Martine prekročili až osemnásobne emisný limit pre oxid uhoľnatý, v spoločnosti Kvartet v Partizánskom emisný limit pre oxidy dusíka a v spoločnostiach Lovinit v Lovinobani, A.N.B. v Žarnovici a v Zlievarni vo Svite výrazne prekročili emisný limit pre tuhé znečisťujúce látky.

Inšpektori ochrany ovzdušia kontrolovali vlani tiež kvalitu pohonných látok. Na 120 čerpacích staniciach odobrali 237 vzoriek benzínu a 103 vzoriek motorovej nafty, pričom nedodržanie limitných hodnôt zistili v siedmich vzorkách benzínu a vo dvoch vzorkách motorovej nafty. Celkove išlo o nedodržanie 15 limitných hodnôt. Prevádzkovateľom čerpacích staníc - prevažne malých - uložili sedem pokút v celkovej výške 210-tisíc korún.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů