Čtvrtek, 28. března 2024

Prezident čte jenom špatné zprávy

Prezident čte jenom špatné zprávy
V Hospodářských novinách z 9. února pronesl Václav Klaus výrok založený na zcela mylných informacích: "Odkazovat na panel OSN je nefér. To není vědecká instituce, to je politický orgán, to je jako vytvořit nevládní organizace zeleného zabarvení. To není žádný výběr neutrálních vědců, vyvážená skupina vědců. To jsou zpolitizovaní vědci, kteří tam přicházejí už s jednostranným názorem a zadáním."
Panel IPCC (Mezivládní panel ke změně klimatu) byl založen v roce 1988 Světovou meteorologickou organizací (WMO) a Programem OSN pro životní prostředí proto, aby sjednotil závěry výzkumu v oblasti klimatické změny. Důvodem bylo, že již na konci osmdesátých let minulého století přicházeli klimatologové se stále průkaznějšími poznatky, že klima planety se mění rychleji, než si do té doby sami představovali. Označovat proto v této souvislosti WMO, která koordinuje a sjednocuje veškerou světovou meteorologickou i klimatologickou činnost (včetně třeba meteorologického zabezpečení letového provozu či zajištění bezpečnosti při průmyslových a jiných haváriích) politickým orgánem či nevládní organizací zeleného zabarvení, to skutečně působí značně úsměvně.

Odborníci z ministerstev
Pan prezident zřejmě nemá představu o způsobu výběru lidí, kteří se na syntézách IPCC podílejí. Jednotlivé členské státy prostřednictvím svých vrcholných orgánů (ministerstva, meteorologické služby) nominují odborníky, kteří musí splňovat zcela běžná a mezinárodně platná kritéria vědecké kvalifikace.
Řídící výbor IPCC, volený zástupci všech členských států z nich provede výběr autorů jednotlivých kapitol, kteří musí být schváleni plenárním zasedáním. Při svojí činnosti se mohou opírat pouze a výhradně o práce, které byly publikovány v řádně recenzovaných časopisech. Jimi připravené pracovní texty projdou tříkolovým připomínkovým řízením.
Činnost IPCC probíhá ve třech pracovních skupinách v posloupnosti: vědecká podstata problému, dopady a zranitelnost systémů a způsoby omezování rizik. Zpráva každé z nich shrnuje výsledky prací přibližně dvou až tří tisíc vědců a je vydávána ve třech úrovních (podrobná zpráva - 1000 stran, technické shrnutí - 100 stran, shrnutí pro politiky 20 stran).

Útok na vědeckou čest
Kdyby se pan prezident se strukturou přípravy jednotlivých zpráv blíže seznámil, určitě by přiznal, že několik tisíc vědců z celého světa již musí tvořit dostatečně "vyváženou skupinu" odborníků.
Nazývat je proto všechny "zpolitizovanými vědci" lze do značné míry brát i jako urážku jejich odborné cti, pohrdání jejich schopnostmi či vyjádření osobní arogance.
Problémem ovšem je, že někteří novináři či komentátoři výsledky zpráv - často ve snaze o senzaci - silně zjednodušují a jednotlivá tvrzení s oblibou vytrhávají z kontextu.
Tomu se, bohužel, v minulosti neubránila ani řada předních a renomovaných světových novin a časopisů a stalo se to i v případě nedávné zprávy z Paříže.

Ať čte prezident podrobněji
Pokud by prezident nečetl jen takové zprávy, ale zahloubal by se do detailů zprávy podrobněji, pak by určitě svůj názor na podstatu globální změny klimatu a její reálnost změnil - stejně jako to již učinil i prezident Bush, známý jako dlouholetý odpůrce Kjótského protokolu.
Tím ovšem neříkám, že problém změny klimatu lze řešit pouze a výhradně snižováním emisí skleníkových plynů.
Cest je celá řada, některé levnější, některé nákladnější, ale to by již bylo téma pro úplně jiný článek.

Autor je vedoucím oddělení změny klimatu Českého hydrometeorologického ústavu
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů