Čtvrtek, 28. března 2024

Asijské znečištění zesiluje tropické bouře v Tichém oceánu

Asijské znečištění zesiluje tropické bouře v Tichém oceánu

Průmyslové znečištění z Asie ovlivňuje celosvětové počasí i klima výrazněji, než se dosud vědělo, tvrdí nová studie. Podle vědců například „asijská mlha“ sazí zesiluje bouře v Tichém oceánu, píše internetové zpravodajství BBC. Průmyslové znečištění z asijského kontinentu také přispívá k růstu velkých mraků, které hrají klíčovou roli v regulaci globálního klimatu. Podle studie zveřejněné v Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS) může být dopad znečištění patrný až v tak vzdálených oblastech, jako je Arktida. „Studie se zabývá mnoha aspekty,“ říká její hlavní řešitel Renyi Zhang z Texas A&M University. „Ale základní sdělení spočívá v tom, že exhalace z jednoho místa působí na mnohem větším území,“ řekl BBC.

Zatímco zákony o ochraně ovzduší omezily průmyslové aerosolové exhalace (částice prachu, sazí a oxidů síry) na území Evropy a USA, v Asii je vidět opačný trend. Rychlý růst průmyslu vede k obrovskému znečištění a vzniku mohutných oblak exhalací, a to zejména v zimním období, kdy roste množství spalovaného uhlí.

Emise oxidů síry se v Asii za posledních deset let zvýšily více než o jednu třetinu. Tyto exhalace pak vedou ke vzniku dešťových mračen, kolem pevných částic se totiž spojují vodní páry v kapky. Při velmi silných exhalacích jsou ale kapky vody příliš malé na to, aby se zformovaly v déšť. Za těchto podmínek mohou oblaka narůstat do větších rozměrů a déle zadržovat vodu. Jedná-li se o bouřkový mrak (kumulonimbus), znamená to, že se do vyšších pater atmosféry dostane více tepla ze zemského povrchu. Kumulonimby hrají klíčovou roli v regulaci globálního klimatu. A role aerosolových exhalací při vzniku mraků velmi znesnadňuje předpovídání průběhu klimatických změn.

V aktuální studii použil tým profesora Zhanga satelitní záznamy, aby ukázal, jak narůstá množství velkých bouřkových mraků nad severním Tichým oceánem. V letech 1994 až 2005 bylo pokrytí této oblasti oblačností o dvacet až padesát procent vyšší než v předchozím desetiletí. S vyšším výskytem mračen a vyšší teplotou vzduchu přišel i nárůst silných bouří nad oceánem. Podle počítačových modelů má vyšší výskyt bouří na svědomí právě znečištění z Asie, a to mnohem více než další faktory, např. změny teploty mořské hladiny.

„Oblast, kde vznikají cyklóny, reguluje také celosvětové vzdušné proudění,“ řekl BBC Renyi Zhang. „A když se více teplého vzduchu dostává z nižších vrstev do vyšších, musí to mít vliv na celosvětové vzdušné proudění.“

Navíc mohutná a značně nasycená oblaka mohou přenášet znečištění na velké vzdálenosti, např. až do polárních oblastí. Podle některých studií právě částice znečištění mnění kvalitu arktického ledu, který pak absorbuje více sluneční energie. Led je také více náchylný k tání a odráží zpět do vesmíru menší množství slunečního záření.

Podle článku BBC Online News

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů