Čtvrtek, 28. března 2024

Zvykáme si na regulaci CO2. Ale ta musí být chytrá!

Zvykáme si na regulaci CO2. Ale ta musí být chytrá!
Svět řeší problémy spojené s emisemi oxidu uhličitého. Stručně řečeno společnost potřebuje stále více energie, ale stejně tak potřebuje nalézt nové cesty, jak snižovat negativní dopady její výroby na životní prostředí.

Máme-li se nových řešení dočkat, neobejdeme se bez zásahů vlád. Ano, zní to paradoxně, ale je to tak: aby tržní principy fungovaly, je zapotřebí více regulace. Vlády musí rychle definovat pravidla, která by podporovala snižování emisí oxidu uhličitého.

Co chce Evropa

Nově navrhovaná energetická politika EU předkládá řadu vítaných myšlenek a definuje ambiciózní cíle pro snížení emisí v relativně krátkém časovém období. Z dosavadní zkušenosti ale víme, že plány nemají velký smysl, pokud vlády nevytvoří pobídky a pravidla pro jejich naplnění.

Jedním z možných přístupů by mohlo být zpřísnění pravidel pro energetickou efektivitu ve všech oblastech, od budov po domácí spotřebiče. To by mohlo podpořit úspory energie. Dobrý příklad nabízí Japonsko, které již od sedmdesátých let podporuje energetické úspory prostřednictvím celé řady pravidel. Výsledek? Japonsko roce 2004 spotřebovalo 2,8 miliardy tun ropy na hlavu ve srovnání s 5,4 tuny na hlavu v USA.

Regulace trhem

Všude na světě by zákonodárci měli k regulaci emisí více využívat flexibilních tržních mechanismů, (například stanovení limitů na CO2 nebo obchodování s povolenkami, které Evropská unie zavedla v roce 2005. Evropský trh s CO2 představuje krok správným směrem, ale obchodování musí probíhat v celosvětovém měřítku, jinak nebude efektivní. Globální trh musí nejprve jasně stanovit náklady spojené s produkcí CO2, protože společnosti pak budou moci tento faktor běžně zohledňovat v propočtech velkých investic, jako jsou elektrárny či rafinérie, jejichž životnost je často 30 i více let.

Vlády mohou s podniky na velkých projektech spolupracovat a zachycovat a skladovat oxid uhličitý produkovaný významnými zdroji, například elektrárnami. Výroba elektrické energie rozhodně nabízí jednu z nejslibnějších příležitostí pro omezování emisí.

Na rozdíl od automobilů jsou elektrárny stacionární zdroje znečištění, takže je v jejich případě snadnější škodlivé zplodiny zachycovat. Již dnes známe technologie, které umožňují vstřikovat CO2 do země, kde ho je možné bezpečně uskladnit. Shell a další společnosti již desítky let používají metodu vstřikování přírodního CO2 do ropných vrtů v rámci těžby. V současnosti se společností Statoil a norskou vládou spolupracujeme na projektu zachycování CO2 v jedné elektrárně na norském pobřeží a jeho následném použití v těžbě ropy.

Biopaliva druhé generace

V současném Evropském systému emisních povolenek neexistují žádné výhody pro společnosti, které se snaží CO2 zachycovat a skladovat, a snižují tak znečištění. To se musí změnit, jinak firmy nebudou mít motivaci na podobných projektech pracovat.

Biopaliva vyráběná z rostlin a organického odpadu také vykazují potenciál pro snižování zplodin z dopravy. Většinou se vyrábějí z potravinářských rostlin jako kukuřice nebo cukrová třtina, k jejichž pěstování je zapotřebí hodně energie. Tato biopaliva sice mohou emise snížit, ale biopaliva druhé generace vyráběná z nepotravinových rostlin by mohla poskytnout ještě lepší výsledky. Zákony na podporu biopaliv by měly oceňovat ty technologie, které nabízejí největší snížení emisí CO2 a přitom snižují náklady.

Změňte zákony!

Je jasné, že společnosti jako Shell musí v tomto procesu hrát důležitou roli. Opatření, která jsme my sami přijali ke zvýšení energetické efektivity, nám již umožnila dosáhnout snížení emisí CO2 až o jeden milion tun ročně. Již dnes jsme jedním z největším distributorů biopaliv na světě. Od roku 2000 jsme investovali přes miliardu dolarů do alternativních zdrojů energie včetně větrných, solárních a vodních zařízení. Naším cílem je postupně jednu z těchto technologií intenzivně komerčně využívat.

Globální klimatické změny však může stěží ovlivnit jen jedna společnost nebo jedno průmyslové odvětví. Vlády musí poskytnout solidní regulační rámec, který firmám lépe umožní zaútočit na CO2.

Autor je generálním ředitelem společnosti Royal Dutch Shell Plc. Psáno pro HN, text vychází z článku pro Financial Times.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů