Středa, 24. dubna 2024

Firmy musí být akční

Firmy musí být akční
Počet emisních povolenek na léta 2008 až 2012 pro Českou republiku oznámí Evropská komise na konci března nebo začátkem dubna. Zároveň posoudí také plány emisí z Polska a Francie. Česká vláda požaduje 102 milionů tun emisí ročně, což je o 5 milionů víc, než jsme měli přiděleno v letech 2005 až 2007, a o 20 milionů tun víc, než jsme jich v roce 2005 skutečně vypustili. Je velmi pravděpodobné, že požadované množství ČR, ale ani jiné evropské státy, nedostane, protože EU by tak jen velice těžko dospěla k jejich plánovanému snížení o 20 % v roce 2020 (proti úrovni roku 1990).

Trend je ovšem zcela nesporný a velké energetické firmy ho začleňují do svých strategií. Snížit emise skleníkových plynů o 15 % do roku 2020 (proti roku 2005) je také cílem elektrárenské společnosti ČEZ, který zařadila do svého Akčního plánu a představila ho jako veřejný dokument.

ČEZ počítá své úspory emisí podle tzv. emisního faktoru, který vztahuje úroveň emisí k výrobě elektřiny, a před spuštěním evropského systému obchodování s povolenkami na vypouštění emisí dosahoval v roce 2004 úrovně 0,576 (při výrobě 61,602 TWh elektřiny a 35,647 milionech tun emisí CO2). ČEZ chce tento faktor snížit z 0,55 v roce 2005 na 0,47 v roce 2020.

TĚCHTO CÍLŮ CHCE DOSÁHNOUT ve čtyřech oblastech. První představuje rozšíření výroby z obnovitelných zdrojů energie, a to především větru a biomasy. Z 1,7 TWh zelené energie ročně v roce 2005 ČEZ plánuje 5,1 TWh v roce 2020. Druhou oblastí je zvyšování účinnosti uhelných elektráren, začleněných do programu obnovy zdrojů. Další skupinou opatření jsou energetické úspory, cílem je splnění národního cíle ČR snížení energetické náročnosti o 23 TWh ročně do roku 2020. ČEZ také hodlá více využívat investice do projektů vedoucích ke snižování emisí v zahraničí. Jako cíl si dává úsporu nejméně 30 milionů tun CO2.

AUTOR: Milena Geussová
Zdroj:EKONOM
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů