Čtvrtek, 18. dubna 2024

Českým firmám se znečištění ovzduší prodraží

Českým firmám se znečištění ovzduší prodraží
Nejpozději do poloviny týdne, ale možná už dnes bude jasno: Evropská komise oznámí, kolik povolenek na emise oxidu uhličitého dostane Česko na léta 2008 až 2012. Mezi průmyslníky, energetiky a experty na emise se ale už od pátku šíří zaručená zpráva, podle níž Brusel původní český požadavek na 102 miliony tun emisí tvrdě seškrtal.

"Už jsou venku informace od Deutsche Bank, které ukazují, že u emisních povolenek dojde k výraznému škrtu. Podle předběžných informací zveřejněných na specializovaných internetových serverech by Česká republika mohla získat povolenky 85 až 86 milionů tun ročně," řekl včera v televizním diskusním pořadu Otázky Václava Moravce ministr životního prostředí Martin Bursík.

Říman hrozí žalobou

Určité krácení českého požadavku odborníci očekávají. Jsou-li ovšem odhady o přídělu zhruba 85 milionů tun emisí ročně správné, pak Brusel seškrtal český požadavek o plných 15 procent. A povolí zemi jen o málo víc emisí, než kolik jich domácí ekonomika produkuje dnes. Předloni české podniky vypustily do ovzduší celkem 82 milionů tun emisí, loni zhruba stejně.

Podobné informace jako Bursík má z Bruselu i ministr průmyslu Martin Říman. Zatímco Bursík však po výrazném seškrtání českých požadavků předem volal, Říman je zvěstmi o tvrdém škrtu zaskočen. "Pokud jsou ty informace pravdivé, bude to mít velmi zásadní - tedy limitující a podvazující - dopad na naši ekonomiku," říká. "Nedokážu si představit, na základě čeho k takovému rozhodnutí Evropská komise došla, vždyť příděl je zhruba stejný jako současný objem emisí u nás. Ale průmyslová výroba roste o osm až devět procent ročně a jen spuštění nové automobilky Hyundai nám zvýší spotřebu elektřiny o 2,5 - 3 procenta," dodal.

Říman tvrdí, že bude-li český požadavek výrazně seškrtán, měla by se země bránit u soudu: "Museli bychom pak uvažovat o podobné žalobě, jakou kvůli zkrácení svých požadavků podalo na Evropskou komisi Slovensko."

Brusel ladí systém

Brusel zatím zkrátil většinu požadavků jednotlivých států na emise v příštích pěti letech. Snaží se totiž vyladit fungování povolenkového systému lépe, než jak běžel v prvním tříletém období.

Na léta 2005 - 2008 rozdali povolenek příliš velké množství, jejich cena se zhroutila a bezcenné povolenky nenutí firmy do ekologických investic. Proto unie požadavky jednotlivých vlád ořezává.

Na zprávu o přídělu povolenek pro příští období netrpělivě čekají hlavně energetici, teplárenské a chemické firmy. Pokud jim totiž množství povolenek, přidělených z Bruselu zdarma, nebude stačit a budou produkovat víc oxidu uhličitého, budou si muset další povolenky kupovat na trhu. Čím jich bude rozděleno méně, tím bude jejich cena vyšší. A když se vyšplhá vysoko, budou muset průmyslníci buď zvedat cenu svého zboží, včetně elektřiny a tepla, nebo začít s drahými investicemi do modernizace svých technologií.
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů