Čtvrtek, 28. března 2024

Pomátlo se počasí, Bursík, nebo Klaus

Pomátlo se počasí, Bursík, nebo Klaus

To na perexovém obrázku je ukázka globálního oteplení v Drahanech letos dva dny po zahájení jara. Tak do prčic má pravdu Bursík, nebo Klaus? Toto teda na globální oteplování nevypadá.

Co o tom napsali věhlasní komentátoři Neff, Motl a Macek.
Nějak tomu Bursíkovi nefandí.
Neff:
Za mého dětství patřil k mimořádně silným „opinion makers“ kreslíř a spisovatel Ondřej Sekora. Měl značný vliv na dětskou populaci a některé stopy jeho působení jsou vidět dodnes na mně, a věřím, že i na mnoha mých vrstevnicích. K mravencům mám díky jemu pozitivní vztah. Stojím v tomto smyslu na opačném pólu než literární historik Arne Novák. Ten byl známý tím, že rozmetával mravenčí kupičky holí a povykoval při tom: „Pryč s tou komunistickou chátrou!“ Berušky miluji, přestože vím, jak jsou to svéhlavé a někdy vrtkavé bytosti: pan Sekora mě dobře vybavil pro život, takže díky jemu mě chování lidských Berušek zřídka kdy zaskočí. Mám rád i brouka Pytlíka. Nejdřív to byla prostá dětská sympatie k popletovi, v dospělosti jsem pochopil, že se Ondřejovi Sekorovi podařilo vytvořit obraz českého postoje ke světu přímo archetypálního významu.
Můj postoj k Sekorovi ale nebyl ani před těmi padesáti lety nekritický. Studoval jsem jeho brožurku o zlém mračounovi, který létal nad krajinou a řádil, dokud nepřišli Lidé s velkým L a nevytvořili z vysokých topolů větrolamy. Jakmile bylo dílo hotovo, mračoun sice dál létal, ale jakmile narazil na větrolam, brknul o něj a vylil kbelík nakradené vody a zavlažil lán za větrolamem založený. Vrtalo mi to hlavou. V naší vesnici Slapy jsme taky měli stromy, topoly nevyjímaje, ale nikdy se nestalo, že by se bouřkový mrak o ně zachytil a aby v závětrné straně pršelo víc než před hradbou stromů. Netušil jsem, že pan Sekora jen ztvárnil dobový slogan „poroučíme větru, dešti“.
Ten je už vysmívanou součástí historie, ten slogan. Dnes už by nikoho nenapadlo poroučet větru dešti. Doba se zásadně změnila. Větru dešti už nebudeme poroučet, ale pomáhat. My sice neumíme spolehlivě předpovědět počasí ani den dopředu, ale máme jasno, jak bude vypadat klima za padesát let, když neuděláme to či ono a jak bude vypadat, když to či ono uděláme. Hrdinou je dnes klimatolog. Ten si odhlasoval, že ví, proč je víc teplo než jindy, a už tu jsou politici, kteří táhnou do boje - proti klimatickým změnám. To bude onačejší boj než zápas s mračounem! Miliardy a miliardy dolarů a eur a jenů půjdou - obrazně řečeno - na stavbu větrolamů nové doby. Jistě se najdou i noví Sekorové, kteří toto grandiózní úsilí ztvární do podoby zábavné brožurky.
A pak jednou bude sedět holčička nebo chlapeček nad knížkou a podivné myšlenky jí nebo mu potáhnou hlavou: učitelka říká, že Země je tak veliká, že kdyby se zmenšila na velikost míče, ani ty nejvyšší hory bychom na povrchu nenahmatali. A i ty největší lidské stavby jsou jako makové zrnko ve srovnání s těmi horami. Není to spíš tak, že si Země dělá co chce a my se jen bezmocně vezem?
Až mnohem, mnohem později děcko pochopí, že mělo pravdu. Jenže taky pochopí, že poroučení přírodě i pomáhání přírodě je zároveň velký kšeft a velký humbuk a že obživa skrze kšefty a humbuky se v životě obvykle vyplácí mnohem víc než klopotná a neokázalá dřina. Takže, vyhrňme si rukávy a hurá do splnění zelených závazků Evropské unie! Hrdinou je dnes klimatolog. Ten si odhlasoval, že ví, proč je víc teplo než jindy, a už tu jsou politici, kteří táhnou do boje - proti klimatickým změnám.
Motl:
Ze zajímavého článku Pochybnosti o globálním oteplování teoretického fyzika z Harvardovy university Luboše Motla, který byl publikován v  Lidovkách, cituji:Nikdo neumí vysvětlit, proč k oteplování v posledních 25 letech dochází pouze na severní polokouli, a nikoliv na jižní. Nikdo neumí vysvětlit, proč se mezi lety 2003 a 2005 ochlazovaly světové oceány, proč se od 30. let ochlazovalo Grónsko, proč byl rok 2006 o tolik chladnější než rok 2005, proč globální teplota klesala mezi lety 1940 a 1970, kdy lidstvo emitovalo téměř stejně oxidu uhličitého jako dnes, proč pozorované teploty mají větší setrvačnost než ty teoretické a proč dochází k oteplování nejen na Zemi, ale také na Marsu, Jupiteru, Saturnu, Enceladu, Tritonu a Plutu......a nikdo neumí předpovědět počasí na více než jeden týden.
Tyto a další problémy se obvykle zametou pod koberec, zatímco případy, kdy předpovědi vyjdou, se propagují s velkou slávou. Tato asymetrie ovšem do vědy nepatří.
Macek
A naposled k uvedenému tématu Miroslav Macek: Při četbě hrůz, které nás čekají do konce století zásluhou globálního oteplování, mne krátká, jen celoživotní zkušenost, připomněla následující:Kdysi dávno mi byl nabízen obraz Antonína Slavíčka s atestem pravosti od známého soudního znalce umění s kulatým razítkem. Protože se mi obraz šestým smyslem nezdál být pravý, zavolal jsem dotyčnému znalci a vznesl dotaz, zda si za svým atestem stoprocentně stojí. Jeho odpověď mi vyrazila dech: Ten obraz je na devadesát procent pravý!Pochopitelně jsem ho nekoupil.
Na druhé straně jsem se nikdy nesetkal s jevem, který by byl stoprocentně negativní. Vše, co se na světě dělo a děje, včetně velkých katastrof a neštěstí, mělo a má též pozitivní účinky, minimálně druhotné nebo pro někoho jiného.
A za třetí: není na světě většího kšeftu, než je obchod se strachem.
Z těchto zkušeností usuzuji, že budeme v příštích letech strašeni a strašeni, nic jiného než o možných negativních dopadech globálního oteplování neuslyšíme a budeme platit a platit (ať budeme chtít nebo ne, neboť prostřednictvím daní) jako mourovatí a veleknězové hlásající apokalypsu a na ně napojené politické a ekonomické skupiny z nás budou dobře žít a týt.
Jak vidíte, nic nového pod sluncem...

A jak to teda je?

autor: Petr Paulczynski

http://www.paulczynski.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů