Pátek, 29. března 2024

Brusel škrtal příděl emisí, průmysl žehrá

Brusel škrtal příděl emisí, průmysl žehrá
Čeští průmyslníci se zlobí, ekologové tleskají: Evropská komise včera rozhodla o přídělu emisních povolenek pro Českou republiku. A podle očekávání požadavek vlády výrazně zkrátila.

České firmy budou moci v letech 2008 až 2012 beztrestně vypouštět do ovzduší 86,8 milionu tun oxidu uhličitého ročně. Přesně na toto množství dostala země emisní povolenky. Ty rozdělí mezi největší znečišťovatele - elektrárny, velké teplárny a chemičky.

Pokud firmy limit překročí, budou si muset další povolenky kupovat na trhu. Když ho nevyčerpají - podobně jako se to stalo předloni i loni - mohou povolenky prodávat a vylepšit si tak zisk.

V prvním tříletém období fungování tohoto systému rozdal Brusel nadbytek povolenek. Jejich cena je proto dnes skoro na nule a systém nikoho nenutí k ekologickému chování. Bude-li v budoucnu o povolenky nouze, jejich cena vzroste a výrobci je budou promítat do cen svých produktů - včetně elektřiny a tepla. "Rozhodnutí Evropské komise se tak dotkne každého z nás," upozorňuje ministr průmyslu a obchodu Martin Říman.

Říman mluví o žalobě

Průmyslníci jsou vesměs rozčarováni. Krácení českých požadavků manažeři sice čekali, ale jeho razancí jsou zaskočeni. A Říman dokonce zvažuje, že Česko podá na Evropskou komisi žalobu, jako to již učinili Slováci.

Český příděl je skoro o patnáct procent nižší než požadavek české vlády. Ta žádala o povolenky na 101,9 milionu tun. I to bylo podle průmyslníků málo. "Ani vláda plně nerespektovala, že průmyslová výroba ročně roste asi o devět procent. Proto jsme navrhovali celkovou výši povolenek na 108,4 milionu tun," říká Bohumila Andělová ze Svazu průmyslu.

Říman se nechal slyšet, že rozhodnutí tuzemskou ekonomiku podváže. "Evropská komise jen potvrdila vzdálenost Bruselu od reality života v členských zemích," tvrdí ministr. Podle něj jsou komisaři přísnější na nové země. I na ty, které na rozdíl od některých "starých" členů plní závazky plynoucí z Kjótského protokolu.

Bursík: Snížení je správné

Ministr životního prostředí Martin Bursík však rozhodnutí Bruselu uvítal. "Už to mohu říct otevřeně. S vládním návrhem jsem osobně měl problém. Snížení přídělu je správné," říká. Systém podle něj může fungovat jen při nižších přídělech povolenek. "Evropská komise správně chce, aby šla cena oxidu uhlíku nahoru a ne aby se trh s emisemi zhroutil," řekl.

Jak se firmy při nižším přídělu povolenek zachovají, je ale otázka.

"Nákupy drahých povolenek hodně zatíží hlavně menší firmy a není jisté, zda na nákup vůbec budou mít," uvedl předseda představenstva teplárenské firmy Dalkia Zdeněk Duba. Centrum pro dopravu a energetiku, Hnutí Duha a Greenpeace naopak soudí, že se konečně rozhýbou investice do čistých a efektivních technologií.

"Systém povolenek je špatný, životnímu prostředí nepomůže," kontruje šéf Svazu průmyslu Jaroslav Míl. Podle něj je to jen tiskárna na peníze, která slouží finančně silným hráčům.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů