Pátek, 19. dubna 2024

Globální problém nemůže vyřešit český podnikatel

Globální problém nemůže vyřešit český podnikatel
Česko by si - vzhledem k miliardovým investicím z minula - podle prezidenta Svazu průmyslu a dopravy Jaroslava Míla zasloužilo větší příděl povolenek. "Ke zlepšení životního prostředí či modernizaci českého průmyslu by to ale stejně nevedlo. Globální problém nemůže vyřešit český podnikatel," říká Míl.


HN: Systém povolenek nepovažujete za dobrý. Proč?

Zkrátka proto, že nepomáhá životnímu prostředí. Emise skleníkových plynů jsou globální problém, a nelze ho vyřešit, pokud se do systému snižování nezapojili ostatní globální hráči. Velcí producenti CO2, to znamená Spojené státy, Rusko, Japonsko, Indie a Čína. Je prostě úsměvné, pokud si někdo myslí, že český podnikatel tento problém vyřeší.


HN: To je trochu obecná odpověď. Můžete být konkrétnější?

Tento systém je naprosto neprůhledný, a to nejen ve fázi jejich přidělování. Například nad trhem s povolenkami neexistuje dohled. Přitom se dá říct, že je to systém na tištění peněz, jakási cedulová banka. Protože je to obchod bez pravidel, nahrává velkým finančním hráčům, kteří mohou povolenky skupovat z ryze spekulativních důvodů.


HN: Český podnikatel sice globální problém opravdu nemůže vyřešit, ale povolenky se týkají průmyslníků ze sedmadvaceti evropských států. To už přece jen něco znamená, ne?

Jen to, že přidělováním povolenek dostává Brusel do ruky nástroj, jímž může ovlivňovat konkurenceschopnost členských zemí. To je přece na pováženou. Není náhoda, že požadované kvóty krátil Brusel třeba Slovensku nebo České republice. Jsou to rychle se rozvíjející ekonomiky. Česko přitom splňuje Kjótský protokol, do průmyslu investovalo v minulosti desítky miliard korun. Takže by si zasloužilo více povolenek.


HN: Mluvíte o miliardových investicích do modernizace průmyslu. Copak se nepromítly do zlepšování životního prostředí?

Nijak zásadním způsobem. Podívejte, největším znečišťovatelem je doprava. Ať už letecká, automobilová nebo železniční. A pro tu žádný systém povolenek neplatí. Vlastně se teprve přemýšlí o tom, jak s dopravou naložit.


HN: Co jiného by tedy podle vás mohlo povolenky nahradit?

Jsem přesvědčen, že je to jedině tvorba nových norem. Každý jiný systém by zřejmě byl stejně neprůhledný jako ten současný.


HN: Jaké by to měly být normy, například pro energetiku?

To je velmi jednoduché. Například u elektráren se dá říci: Od roku "xy" se mohou stavět jenom takové zdroje, které vylučují tolik a tolik emisí. A mají přitom takovou a takovou účinnost. Normy by samozřejmě platily pro všechny členské země Evropské unie, nebyla by v tom žádná svévole. Pochopitelně, nesměl by se tomu vymykat žádný typ zdroje. Například bychom si nemohli a priori říci, že jaderná energie čistá není, zatímco vodní elektrárny čisté zdroje jsou.
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů