Čtvrtek, 18. dubna 2024

Limity emisí průmysl nepoškodí, obhajuje své rozhodování Brusel

Limity emisí průmysl nepoškodí, obhajuje své rozhodování Brusel
Evropská komise včera rozhodla o přídělu povolenek také pro Polsko a Francii. Polský požadavek seškrtala ještě víc než český, francouzský odkývla.

Polsko žádalo o příděl mnohem vyšší, než kolik činily jeho emise v prvním tříletém období fungování systému. Poláci v roce 2005 vyprodukovali 203 milionů tun emisí, nyní žádali o 285 milionů, tedy více o 34 procent (Češi chtěli přilepšení 23procentní). Francie však žádala zvýšení jen o 5,3 procenta - a uspěla.

Celkově zatím komise posoudila návrhy 17 zemí. Kromě Francie vyhověla jen Slovinsku a Velké Británii, ostatní žádosti seškrtala. Komise odmítá protesty, podle nichž seškrtání národních plánů na povolenky uškodí ekonomikám. "Systém naopak pomůže podnikům, aby se připravily na ekonomiku budoucnosti s nízkými emisemi skleníkových plynů," řekla včera Barbara Helfferichová, mluvčí eurokomisaře pro životní prostředí. "Při hodnocení vycházíme především z objemu emisí v roce 2005 a z odhadu až do roku 2012. Bereme v potaz i HDP a odhadovaný hospodářský růst každé země," dodala.

Vlna nevole se ozývá skoro pokaždé, když komise zveřejní hodnocení národních požadavků na povolenky. Všechny země dosud protestovaly jen slovně a rozhodnutí se podvolily. Vyjma jediné - Slovenska. To podalo na komisi žalobu u Evropského soudního dvora.

Brusel tvrdí, že rozdělení emisních povolenek na další období je velmi důležité. Právě do roku 2012 totiž musí unie splnit závazky z Kjótského protokolu o snižování emisí. A systém povolenek je k tomu stěžejním nástrojem. EU se také chce vyvarovat dalšího kolapsu trhu s povolenkami, jejichž ceny se nyní blíží nule.

Po roce 2012 budou podniky získávat emisních povolenek ještě méně. Unie se rozhodla, že emise CO2 srazí do roku 2020 o pětinu. Brusel by také rád systém rozšířil a exportoval do světa. V budoucnu by se mu měli podřídit především letečtí dopravci.

K povinnému zavedení povolenek nesáhla zatím žádná jiná země na světě. Nejdále jsou Američané. Vláda George W. Bushe se sice systému na federální úrovni brání, ale řada států USA o něm uvažuje. Obchodování s povolenkami schválila zatím jen Kalifornie, kde ale má být od roku 2012 spuštěn jen dobrovolný systém.
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů