Pátek, 19. dubna 2024

Rostoucí poptávka po etanolu zvedá ceny potravin ve světě

Rostoucí poptávka po etanolu zvedá ceny potravin ve světě

Rostoucí ceny zemědělských produktů, částečně vyvolané zvýšením poptávky po pohonných hmotách z rostlinných zdrojů, zdražují potraviny v celém světě a zvedají inflační tlaky.

Růst cen potravin již způsobuje znepokojení mezi spotřebiteli v některých částech světa - obzvláště v relativně chudých zemích jako jsou Indie a Čína. Pokud bude tento trend sílit, mohl by přispět k zpomalení globálního hospodářského růstu tím, že by nutil spotřebitele, aby vydávali méně na jiné než potravinové zboží. A donutil by centrální banky, aby bojovaly proti inflaci zvýšením úrokových sazeb.

Zaplatí to spotřebitelé

Jednou z hlavních příčin růstu cen potravin je poptávka po etanolu a bionaftě, vyráběných z kukuřice, palmového oleje, cukrové řepy a dalších zemědělských plodin. Tato poptávka už vedla k zvýšení cen těchto komodit a k vyšším nákladům zpracovatelského odvětví, které je přenáší na spotřebitele. Také několikaletý globální hospodářský růst - zejména v Číně a Indii - vedl k vyšší spotřebě potravin, což rovněž posílilo inflační tlaky.

Ceny potravin rostou - v některých případech dosti ostře - v Indii, Číně, Evropě, ale i v menších ekonomikách jako je Turecko, Jižní Afrika a Polsko. V Maďarsku se zvyšují ročně o 13 procent ve srovnání s necelými třemi procenty v roce 2005. V Číně jdou letos ceny nahoru až o šest procent, třikrát rychleji než loni. Ceny stoupají také v Německu, Itálii a Británii.

I ve Spojených státech jsme svědky jistého pohybu. Ekonomové tvrdí, že letos bude růst cen potravin rychlejší než vývoj inflace. Velkoobchodní ceny masa, drůbeže a vajec již vzrostly. Mluvčí sdružení drůbežářů nedávno varoval, že Američané mohou očekávat zdražení kuřat, a jako příčinu uvedl to, co nazval "etanolová krize".

Pesimistické předpovědi, že v Číně dojde k obrovskému nedostatku potravin, které kolují již několik let, se nepotvrdily. Někteří ekonomové naopak věří, že nedávný růst globální poptávky po zemědělských produktech pravděpodobně negativně neovlivní globální ekonomiku. Domnívají se, že časem se tyto ceny vrátí na nižší úroveň, zvláště v těch zemích, které mohou přeměnit obrovské území na zemědělskou půdu, například v Brazílii.

Navíc technologické pokroky, například lepší odrůdy osiv mohou zvednout produkci, a tak uspokojit zvýšenou poptávku. Zatím vyšší ceny zemědělské produkce nevyvolaly větší růst celkové globální inflace. Její míra zůstává relativně nízká a z historického hlediska i stabilní. Navíc ceny potravin vždy kolísají a jejich vzestup může být způsoben krátkodobými nebo lokálními faktory, jejichž působení se časem oslabí.

Zásoby potravin poklesly

Ale mnoho ekonomů soudí, že síly, které nyní tlačí na inflaci cen potravin, se udrží a budou se v příštích letech opakovat.

Světové zásoby obilí jsou po několika letech silného globálního ekonomického růstu na své nejnižší úrovni za posledních třicet let. A mohlo by to být ještě horší, pokud budou zemědělci pěstovat více plodin pro výrobu etanolu a dalších pohonných hmot.

Podle některých odhadů půjde v USA v roce 2008 asi třicet procent celkové zemědělské produkce na výrobu etanolu. Loni to bylo 16 procent.

Tento výhled by centrální banky ve světě neměly nechávat bez povšimnutí. I když okamžitě reagovaly na růst cen energií, mnohé z nich od sedmdesátých let na zdražení potravin nereagovaly. V tomto období ovšem byla inflace cen zemědělských produktů relativně neškodná.

V minulých letech se centrální banky pokoušely tento růst cen ignorovat, pokud se nevymkl kontrole, ale hlavně proto, že tyto cenové skoky byly krátkodobé.

Jenže například změny počasí mohou rychle vést k nedostatku potravin na trhu, což by jejich ceny vyhnalo nahoru. Pokud by však zdražení potravin bylo setrvalejší, mohlo by to centrální banky donutit ke zvýšení úrokových sazeb.

Indie v posledních letech zvedla tyto sazby několikrát právě kvůli inflaci cen potravin.

Zatím tento rostoucí cenový trend u potravin hrozí hlavně rozvojovým zemím.

Například na Filipínách dosahuje spotřeba potravin ve spotřebitelském koši už padesát procent, což je jen těsně pod prahem možné skokové inflace.

Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů