Sobota, 20. dubna 2024

Generátor inovací

Generátor inovací
Německá skupina Bosch vidí velkou podnikatelskou příležitost v technologických odpovědích na změny klimatu.

Největší světový dodavatel dílů a systémů pro výrobu automobilů, německá skupina Bosch, chce výrazně posílit účast v oborech, které se věnují obnovitelným energiím. Ohlásil to předseda představenstva Franz Ferenbach na výroční tiskové konferenci ve Stuttgartu. Důraz na úspory energie a omezování emisí platí i pro divize, které se věnují technologiím a službám pro průmysl a výrobu spotřebního zboží.
Tradiční orientace Bosche na výzkum a výrobky špičkové technické náročnosti je usnadněna tím, že firma je vlastněna nadací (veřejně prospěšná Nadace Roberta Bosche drží 92procentní podíl) a může si tak dovolit dlouhodobější strategické plánování. V Německu a 50 dalších zemích zaměstnává 261 tisíc lidí. V Česku je to téměř 9 tisíc lidí, takže patří k největším zaměstnavatelům i u nás.

DO ROKU 2010 hodlá Bosch zdvojnásobit prodej systémů pro využívání obnovitelných energií na miliardu eur. Po několika akvizicích už se stal jedničkou na trhu tepelných čerpadel. Investuje také do výroby převodů pro větrné elektrárny a do rychlého rozšiřování výroby solárních kolektorů.
V automobilech chce Bosch až o 10 % snížit emise CO2 zlepšením vstřikování do dieselových motorů. Vyvíjí zároveň menší zážehové motory s méně válci, ale stejným výkonem díky turbu, což má snížit emise o 15 %. Ve vývoji jsou hybridní dieselový motor a motory na zemní plyn a etanol. V březnu začali do některých modelů BMW montovat Boschův revoluční "Start-Stop" systém, který automaticky vypíná a zapíná motor na křižovatkách a dalších zastávkách v městském provozu. To by mělo snížit emise až o 8 %.

V ROCE 2006 se skupině celkem dařilo, obrat vzrostl o 5,4 % na 43,7 miliardy eur, ale čistý zisk meziročně mírně poklesl z 2,45 na 2,17 miliardy eur, zejména v důsledku sílícího eura. Sázka na budoucnost je zřejmá už z toho, že dvě pětiny výzkumu za 3,3 miliardy eur (což odpovídá 7,7 % obratu) přímo souvisely s ochranou životního prostředí a zachováním zdrojů.
Zdroj:EKONOM
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů