Sobota, 20. dubna 2024

Méně emisí

Méně emisí
Největší český výrobce energie z biomasy je z Hodonína.

Elektrárna Hodonín ze skupiny ČEZ je největším výrobcem energie z biomasy v České republice. Spaluje ji ve směsi s hnědým uhlím, přičemž letos v prvním čtvrtletí dosahoval průměrný podíl biomasy ve směsi 19 procent. Využití biomasy mohou v Hodoníně nadále rozšiřovat, protože již získali integrované povolení, podle kterého mohou spalovat až sto procent biomasy jako náhradu hnědého uhlí. K tomu, aby mohli záměr uskutečnit, musejí ale upravit technologii. V současné době mohou nahradit biomasou maximálně 25 % tepelného obsahu dodávaného v uhlí, a to kvůli současné technologii dopravy paliva do kotlů. Často se uvádí, že biomasy je na trhu nedostatek: v Hodoníně proto uskutečňují pilotní projekt na využití cíleně pěstované biomasy přímo v regionu. Jde o tzv. zelenou biomasu, která je v současné době využívána méně než biomasa na bázi dřevní hmoty. Do elektrárny v Hodoníně, která loni vyrobila z biomasy v přepočtu téměř 19 tisíc MWh, prodávají palivo jak čeští, tak slovenští dodavatelé.

Celkově se loni ve skupině ČEZ spotřebovalo 74 tisíc tun biomasy. Na první místo mezi výrobci, kteří ji využívají, se vyšvihla polská elektrárna Skawina, kterou ČEZ nedávno získal. Kromě již zmíněné Elektrárny Hodonín se biomasa spaluje ještě v elektrárnách Poříčí, Tisová, Ledvice a Chvaletice a v teplárně Dvůr Králové. V rámci portfolia obnovitelných zdrojů Skupiny ČEZ je biomasa druhým nejvýznamnějším zdrojem po vodních elektrárnách.
V teplárně Dvůr Králové letos chtějí vyrobit pětkrát víc energie spalováním čisté biomasy než loni. Z celkového množství 20 tisíc MWh vyrobené energie by měla být polovina na bázi biomasy. Spalují rostlinné peletky, dřevní štěpky a piliny.
Zdroj:EKONOM
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů