Středa, 24. dubna 2024

Bush a Kongres se přou o motory

Bush a Kongres se přou o motory
Poměrně překvapivě, uprostřed řady jiných starostí, kterým dominuje situace na iráckém bojišti, vytáhl prezident George Bush v pondělí ekologickou kartu. Oznámil, že ještě do konce jeho funkčního období připraví administrativa zákony ke zvýšení efektivity amerických automobilů - a tím i ke snížení emisí skleníkových plynů.

"Začínáme konat. Děláme první kroky k pravidlům, díky nimž bude naše ekonomika silnější, životní prostředí čistší a naše země bezpečnější," uvedl prezident k programu, který vychází z návrhů, jež představil počátkem roku ve Zprávě o stavu Unie.

Nejlepší obrana - útok

Plán "Dvacet v deseti" má během dekády snížit spotřebu pohonných hmot o 20 procent. Je založen na dvou předpokladech - větším využití alternativních paliv a zvýšení účinnosti klasických spalovacích motorů.

Právě snaha o zavedení nových norem pro americký automobilový park je jedním z problémů, v nichž se Bílý dům dostal v poslední době do těžké defenzívy. Za prvé v Kongresu - a nabídkou vlastního řešení se prezident snaží vyhnout frontálnímu střetu se zákonodárci.

Na Bílý dům tlačí i měsíc starý výnos Nejvyššího soudu, který konstatoval, že mezi úkoly vládní Agentury pro ochranu životního prostředí by měla nově patřit i regulace emisí skleníkových plynů z automobilů. Kdyby administrativa na tento verdikt nijak nereagovala, automaticky by se vystavila žalobám, že porušuje zákon.

V demokraty kontrolovaném Kongresu byla předložena zhruba desítka návrhů, které míří k omezení skleníkových emisí. Demokraté nemusejí mít dost hlasů, aby své podněty prohlasovali i proti případnému Bushovu vetu. Ekologická legislativa se ale pro ně stala otázkou, na níž se programově vymezují vůči dosavadnímu zdrženlivému postoji republikánů.

Limity s omezením

Navíc jde o téma, které je dost viditelné v začínající prezidentské kampani. Ke zkrocení emisí pobízejí například republikán John McCain a demokrat Barack Obama. "Naši výrobci celá léta ztráceli čas investováním do větších a rychlejších vozů. Zahraniční konkurence sázela na úspornější technologie," řekl Obama v "jámě lvové" amerického autoprůmyslu, Detroitu, když oznamoval své představy o nových limitech.

Kongres zavedl jistá omezení po ropné krizi v roce 1973. Osobní vozy musí ujet 27,5 míle na jeden galon pohonných hmot, což v přepočtu odpovídá spotřebě asi 8,6 litru na 100 kilometrů. Podle návrhu, který minulý týden prošel senátním výborem pro vědu a dopravu, by se do roku 2020 měla účinnost zlepšit na 35 mil na galon.

Výrobci automobilů tvrdí, že by to vedlo ke skokovému zdražení aut, poklesu prodeje a ztrátě desetitisíců pracovních míst.

Zastánci měkčího přístupu, kdy by limity nestouply tak strmě a plošně, dodávají, že ani větší účinnost motorů se do snížení skleníkových emisí výrazně nepromítne. Senátní zpřísnění limitů by podle jejich výpočtů omezilo celkovou produkci amerických zplodin jen o dvě procenta.

"Je to složitá záležitost, z legislativního a technického hlediska, a bude nějaký čas trvat, než bude plně vyřešena," naznačil prezident Bush, že nechce postupovat proti zájmům automobilek.

Jeho opatření, která zatím nekonkretizoval, budou podle všeho mírnější než návrhy demokratů.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů