Sobota, 20. dubna 2024

Vláda se rozhoduje, zda půjde proti Bruselu

Vláda se rozhoduje, zda půjde proti Bruselu
Vláda dnes rozhodne, zda podá žalobu na Evropskou komisi za to, že Česku udělila méně takzvaných emisních povolenek, než země požadovala. Ministr průmyslu Martin Říman kvůli mimořádnému zasedání kabinetu dokonce neodletěl na plánovanou cestu do Číny.

"Budu přesvědčovat kolegy ministry, abychom žalobu rozhodně podali," řekl včera Říman.

Říman měl s čínskými politiky jednat o záměru tuzemského holdingu PPF vstoupit do významné čínské finanční skupiny, účasti českých firem na modernizaci čínského průmyslu i o padělcích českých výrobků.

Místo toho ještě včera jednal o povolenkách s experty sousedních zemí - Polska, Maďarska a Slovenska. I tyto státy se cítí rozhodnutím Evropské komise poškozeny a hovoří o diskriminaci nových zemí EU. Slovensko už žalobu podalo, polská vláda rozhodovala o podání žaloby včera večer a maďarská má tento bod na programu příští týden.

Proti tomu, aby se Praha soudila s Bruselem, byl až dosud především ministr životního prostředí Martin Bursík. Podle ministerstva životního prostředí totiž Česko nedopadlo v evropském srovnání špatně. Říman však věří, že přesvědčí i jeho. Bursíka se včera nepodařilo sehnat.

Tuzemské firmy spočítaly, že budou od příštího roku potřebovat povolenky na 150 milionů tun emisí ročně. Vláda toto množství snížila na 102 milionů tun a o ně požádala Brusel. Evropští úředníci nakonec Česku přidělili 86,8 milionu tun emisí ročně. To podle průmyslníků nestačí a české firmy to proti konkurenci znevýhodní. Bez povolenek k vypouštění emisí se neobejde asi 500 podniků. Od energetiky přes chemičky, koksovny a hutě až po papírny. Ty všechny nyní čekají, jak vláda přidělené množství rozdělí.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů