Pátek, 19. dubna 2024

ČEZ již nakupuje nové emisní povolenky

ČEZ již nakupuje nové emisní povolenky
Energetická společnost ČEZ se připravuje na to, že jí na její výrobu v příštích pěti letech nestačí emisní povolenky, jež dostala přiděleny zdarma od státu. Proto už dopředu začala povolenky na roky 2008 až 2012 nakupovat na trhu.

ČEZ se jednak rozhodl využít nízkých cen povolenek, zároveň ale svými nákupy testuje nový systém.

"Začali jsme s nákupy už počátkem letošního roku, kdy byla ještě cena poměrně nízko," říká obchodní ředitel ČEZ Alan Svoboda. "Aktivně již s povolenkami obchodujeme, zatím však v malém množství. Jedná se řádově o stovky tisíc kusů," dodal mluvčí firmy Ladislav Kříž.

Cena povolenek poroste

Ještě na jaře se opce na emisní povolenky na příští období daly pořídit v ceně kolem třinácti eur za kus. Minulý týden se však vyšplhaly už na 25 eur.

"Většina analýz odhaduje, že cena povolenek na příští období se ustálí mezi pětadvaceti až třiceti eury, někteří experti předpovídají ještě vyšší cenu," říká Tomáš Chmelík, který má v ČEZ na starosti problematiku emisí skleníkových plynů. Také Jaroslav Suchý z ministerstva životního prostředí odhaduje budoucí cenu povolenek přes třicet eur.

Podobně jako ČEZ však zatím postupuje jen málo firem v zemi. Podle obchodníka s povolenkami Jana Pravdy se české podniky do spekulativních nákupů povolenek na příští rok moc pouštět nechtějí.

"Zatím s nimi obchodují jen skutečně velcí hráči, případně firmy patřící silným zahraničním vlastníkům. Problém je totiž v tom, že se povolenky na příští období nabízejí ve formě derivativních obchodů, s nimiž nemají domácí středně velké společnosti zkušenost a neumějí s nimi moc pracovat," soudí Pravda.

Podle něho se obchodování naplno rozběhne až počátkem příštího roku. Firmy sice už od minulého čtvrtka vědí, kolik povolenek jim stát přidělil, stále to však nepovažují za definitivní. Během třicetidenní lhůty, kterou teď mají na veřejné projednání návrhu na rozdělení povolenek před jeho schválením ve vládě, se jich řada zkouší vymoci pro sebe větší příděl.

Spekulovat nebudeme

Výjimkou není ani ČEZ. "S přídělem rozhodně spokojeni nejsme, návrh nezohledňuje ani to, že naše výroba elektřiny v příštích letech poroste, ani to, že do snižování emisí skleníkových plynů hodně investujeme," říká ředitel Svoboda, podle něhož ČEZ návrh nejspíš napadne.

Svoboda však zároveň připouští, že nezná přesně cestu, jak by ČEZ mohl stát povolenky přidat, když celkový příděl pro Českou republiku od Evropské komise je o 15 procent nižší, než země v Bruselu žádala. V každém případě tak zatím není jasné, kolik ČEZ do povolenek kupovaných s předstihem investuje - záleží na tom, kolik jich od státu nakonec dostane zdarma.

Deficit v povolenkách nyní počítají i v dalších firmách. "Nechceme povolenky dopředu nakupovat, dokud nebudeme vědět, kolik nám jich na pokrytí výroby bude chybět," říká finanční ředitel železáren ŽDB Bohumín Tomáš Hladík.

Pouštět se do spekulativních nákupů ŽDB nemá chuť - už proto, že cena přes dvacet eur za povolenku se Hladíkovi zdá vysoká.

Ani teplárenská firma Dalkia se do spekulativních nákupů nepustila. "Obchodům s povolenkami se ani sami nevěnujeme, v naší nadnárodní skupině je na to specializovaná firma, která to zajišťuje pro jednotlivé dcery koncernu," říká šéf představenstva Zdeněk Duba.

Dopředu nenakupuje ani skupina J&T.

"Zatím jen bedlivě sledujeme trh a zvažujeme, jak se v nové situaci zachovat," říká strategický ředitel tepláren United Energy, jež J&T patří, Jan Špringl.

Tomu se navíc spíš než spekulace na budoucí růst ceny povolenek zdá vhodnější investovat do projektů na úspory emisí mimo Evropskou unii. Firmy, jež se do nich pustí, si totiž mohou emise ušetřené v zahraničí přepočítat na povolenky, které pak použijí na pokrytí své výroby doma.
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů