Pátek, 19. dubna 2024

Pokles množství metanu v ovzduší

Pokles množství metanu v ovzduší

Obsah metanu v atmosféře zůstal v několika posledních letech na konstantně nízké úrovni. Tyto výsledky vyplývají z jedné studie kalifornské univerzity (UCI). Vědci došli k závěru, že na základě nových poznatků již není nutné zařazovat tento plyn mezi tzv. nebezpečné skleníkové plyny. Dále jsou výsledky také indikátorem toho, že je znečištění metanem zcela kontrolovatelné. V současné době britský Carbon Trust představil nový návrh měření vylučování metanu jednotlivými firmami pod jménem „ekologický otisk nohy“.

Vědecký tým Donalda R. Blakea v průběhu uplynulých 7 let sledoval kvalitu vzduchu na hladině moře v oblastech od Severního Atlantiku až po Nový Zéland. Po shromáždění vzorků došlo k jejich analýze obsah metanu a byly vygenerovány globální průměrné hodnoty. Bylo prokázáno, že v letech 1998 až 2005 došlo ke zvýšení obsahu metanu ve vzduchu o pouhých 0,2 % ročně. Pro porovnání mezi roky 1978 až 1987 došlo k celkovému nárůstu množství metanu v troposféře o 11 %. Od počátku 80. tých let však se podle údajů UCI nárůst zredukoval na pouhých 0,3 až 0,6 % ročně – postupně došlo ke stagnaci.

Nyní vědci doufají, že se jim podaří získat důkaz o tom, že je znečištění vzduchu metanem možné kontrolovat. Zdroje znečištění vzduchu metanem mohou být přírodního původu nebo je znečištění způsobeno lidskou činností. Je obtížné objasnit, proč došlo nyní k poklesu hodnot, prohlásil Herbert Formayer, meteorolog z vídeňské univerzity. Podle mínění rakouského vědce se v tomto případě zřejmě jednalo o kolísání znečištění přírodního původu, které není lidmi přímo ovlivnitelné. Redukce obsahu metanu má pozitivní vliv na znečištění ovzduší skleníkovými plyny, což ale bohužel nemůže kompenzovat znečištění ovzduší oxidem uhličitým, vysvětlil Formayer.

V každém případě je CO2 zodpovědný za cca 60 % znečištění ovzduší. Metan naproti tomu „pouze“ asi za 10 až 15 %.


Zdroj: ÚZPI
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů