Pátek, 29. března 2024

Vyslyšme první oběti změny klimatu

Vyslyšme první oběti změny klimatu
Zástupci nejvyspělejších států se sjeli v Heiligendammu a síly namířené proti globálnímu oteplování jsou rozdělené na dva tábory.

Německo a Velká Británie usilují o co nejrychlejší uzavření mezinárodní úmluvy, která by nahradila Kjótský protokol, jehož platnost vyprší v roce 2012. Navrhují přísná pravidla na omezení uhlíkových emisí a udržení úrovně oteplení o maximálně dva stupně Celsia do roku 2050.

Spojené státy naproti tomu přicházejí s vlastní iniciativou, která se však brání jakýmkoli předem stanoveným cílům a harmonogramům.

Bez ohledu na probíhající debatu USA a Evropy jsou některá základní fakta mimo jakoukoli diskusi. Především, věda se vyjádřila naprosto jasně: oteplování Země je nezpochybnitelné a primární příčinou je člověk. Důkazy vidíme každý den, ať už je to poslední zpráva Greenpeace o ústupu ledovce na Mt. Everestu či nedávný objev, že Severní ledový oceán už není schopen absorbovat žádný oxid uhličitý. Zamyslete se nad tím: největší lapač karbonu na světě je již naplněn po samý okraj.

Memento Katrina

Cena za nečinnost - a s tím souhlasí i většina ekonomů - bude vyšší než investice do včasné reakce. A to zřejmě v řádu násobků. Škody, které například hurikán Katrina napáchal v New Orleansu, nemusely být zapříčiněny globálním oteplováním. Přesto jsou užitečným varováním před případnými finančními a sociálními následky opožděné reakce.

Dnešní sázka na rozsah obchodování s emisními povolenkami je jen jednou ze zbraní, které máme k dispozici. Součástí naší dlouhodobé strategie musejí být také nové technologie, úspory energie, obnovitelné zdroje, projekty na zalesňování, ale i soukromé trhy. Stejně tak musíme myslet na přizpůsobení se změnám klimatu.

Globální oteplování se týká nás všech, každého ale jinak. Bohaté státy mají zdroje i know-how, jak se změnám přizpůsobit. Avšak chudý zemědělec v Africe nikoli. Stejně zranitelní jsou třeba ostrované z Tuvalu, jejichž vesnice mohou být brzy zaplaveny zvýšenou hladinou moře.

Řešení, které navrhnou vyspělé státy, proto nesmí být na účet méně šťastných zemí. Jak chceme dosáhnout cílů na snížení chudoby, pokud nebudou naplněny aspirace rozvojového světa na větší podíl na globální prosperitě?

Cit pro lidský rozměr by měl stát v pozadí všeho, s čím se jako lidstvo potýkáme, změny klimatu nevyjímaje. Je to naše povinnost, prodloužená ruka posvátného závazku k ochraně, který je jedním ze smyslů existence OSN.

Křik v Radě bezpečnosti

Každý den teď v sídle OSN procházím kolem výstavy fotografií. Zachycují tváře lidí, které až příliš často přehlížíme a jejichž hlasy neslyšíme. Většina z nich žije těžký život, který změny klimatu ještě zhoršují. Těžkopádné debaty v Radě bezpečnosti však občas překvapivě ožijí. V dubnu například zástupce Namibie zcela nediplomaticky křičel: "Toto není žádné akademické cvičení, pro mou zemi je to otázka života a smrti!"

Mluvil o tom, jak se pouště Namib a Kalahari rozšiřují, ničí zemědělskou půdu a činí celé regiony neobyvatelnými. Také má rodná Korea se stále častěji potýká s písečnými bouřemi, které přicházejí z rozšiřující se pouště Gobi. Malárie se podle zástupce Namibie šíří do oblastí, kde se v minulosti nikdy nevyskytovala. Vymírají některé druhy rostlin i zvířat. V zemi, která byla vždy pověstná bohatstvím různosti druhů.

Vyspělá část světa by proto měla naslouchat a přijímat rázná opatření. S tímto poselstvím vystoupím v Heiligendammu. A brzy také oznámím konání zvláštní schůzky na vysoké úrovni, kterou chci svolat na září do New Yorku před zahájením Valného shromáždění. Vyzvali mě k tomu zástupci Bangladéše, Nizozemí, Norska, Brazílie, Singapuru, Barbadosu a Kostariky.

Nedávno jsem také jmenoval tři zvláštní vyslance OSN, kteří budou vystupovat ve prospěch zemí, které jsou vůči klimatickým změnám nejzranitelnější.

Je čas změnit smýšlení

Vítám nedávné prohlášení prezidenta George Bushe, že také on brzy přijde s americkou iniciativou v oblasti klimatu. Vyzývám jej, aby tak učinil v rámci globálního rámce OSN. Jen tak lze všechny iniciativy vzájemně koordinovat a posilovat. V prosinci se sjedou světoví lídři na indonéský ostrov Bali, aby pokračovali v tom, co bude tento týden zahájeno v Německu.

Nezapomeňme, že jakákoli dohoda G8, která nebude brát v ohled celý svět, nemůže být globálně opravdu funkčním řešením problému.

Je čas myslet nově. Nemůžeme pokračovat tak jako dosud.

AUTOR: Pan Ki-mun

Autor je generálním tajemníkem OSN
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů