Pátek, 29. března 2024

"Pán větru" vydělává na změnách klimatu

"Pán větru" vydělává na změnách klimatu

V Monte Carlu se minulý týden představili nejlepší "byznysmeni" z devětatřiceti zemí, kteří bojovali o titul Světového podnikatele roku 2007. Nejzajímavější podnikatelské příběhy přináší nový seriál Hospodářských novin.


AUTOR: Marek Bičík
AUTOR-WEB: www.ihned.cz
AUTOR-DOMICIL: Praha/Monte Carlo, 7. 6. 2007

Indický podnikatel Tulsi Tanti dokázal z malé firmičky o dvaceti lidech vytvořit během pár let kolos celosvětového významu. Jeho firma Suzlon Energy se zabývá větrnou energetikou a těží z rostoucího zájmu o obnovitelné zdroje.

Nedávno dodavatel větrných turbín Suzlon za 1,8 miliardy dolarů koupil německou konkurenci - firmu RE Energy, a stal se tak ve větrné energetice světovou čtyřkou. "Za pět let ale chceme být světovou jedničkou," pochlubil se Tanti v Monte Carlu na světovém finále soutěže Podnikatel roku pořádané společností Ernst & Young, kde reprezentoval Indii.

Závratný růst tržeb

Suzlon je nyní nejrychleji rostoucí a nejziskovější firma ve "větrném sektoru" v posledních několika letech. Jeho konkurenti nevydělávají většinou nijak závratné sumy, někteří jsou dokonce ztrátoví. To Suzlon dokázal od roku 2003 zvýšit své tržby z 57 milionů eur na loňských 723 milionů eur. Má vývojová centra v Německu, Rakousku, Nizozemsku nebo Belgii a továrny v Asii a Americe. Pracuje pro něj jedenáct tisíc zaměstnanců - osm tisíc v Indii a tři tisíce v dalších zemích světa. "Působíme kromě Indie také v Číně, USA, Evropě, Austrálii a jižní Americe, celkem v šestnácti zemích," uvedl Tanti.

Suzlon je v současné době jednou z nejhodnotnějších indických firem z hlediska tržní kapitalizace obchodovaných na burze. A i z tohoto pohledu je světovou jedničkou ve "větrném" sektoru.

Tanti před několika lety prodal právě na burze třicet procent své firmy, zbývajících sedmdesát stále vlastní společně se svými třemi sourozenci. On sám vlastní necelých třicet procent akcií, jeho sourozenci dohromady zhruba čtyřicet procent.

Mezi světovými boháči

Magazín Forbes Tantiho majetek odhaduje na skoro 2,5 miliardy dolarů, což z něj dělá dvacátého nejbohatšího Inda a 390. nejbohatšího člověka na zemi.

Přesto Tanti nedává své bohatství nijak najevo. Nevlastní žádné tryskáče ani luxusní limuzíny. Dodnes žije ve městě Pune, známém strojírenském centru Indie, v pronajatém bytě.

Stejně tak jako jeho bratři, s nimž se střídá v pořádání pravidelných rodinných večeří, na nichž se celá rodina schází. A to přesto, že Tanti je, jak sám říká, většinu roku (přes dvě stě dní) na cestách. A na otázku, kde bydlí, odpovídá žertem, že na letišti.

Tantiho životní a podnikatelský příběh je výjimečný i proto, že na rozdíl od mnoha jiných indických boháčů není jen pokračovatelem rodinné tradice. Jako vystudovaný ekonom a strojní inženýr totiž nepokračoval v rozvoji malého rodinného byznysu. Jeho otec byl zemědělec a vlastnil i malou mrazírnu.

Podnikat Tanti začal v textilním průmyslu. V roce 1994 se ale začal potýkat s problémem - jeho malou textilku trápily výpadky dodávek elektrické energie. Ta navíc tvořila třicet procent provozních nákladů továrny.

Rozhodl se s tím něco udělat a napadlo ho vybudovat u textilky větrnou elektrárnu. Brzy přišel na to, že tento byznys nabízí mnohem větší možnosti. Zvláště v Indii, "hladové" díky expanzi své ekonomiky po energii. Tak vznikl Suzlon Energy a Tanti textilní výrobu definitivně opustil.

"Když jsem v roce 1994 založil první větrnou elektrárnu pro svou textilku, tak sem si ještě potenciál tohoto sektoru plně neuvědomoval. Ale od roku 2000 mi bylo jasné, jak perspektivní je to obor. Začalo se mluvit o globálním oteplování, ceny energie rostou. A tak jsme začali expandovat a rosteme zhruba stoprocentním tempem ročně," řekl Tanti.

"Dnes svět vyrábí s pomocí větru okolo 15 tisíc megawattů elektrické energie ročně a už teď činí nainstalovaná kapacita větrných elektráren 75 tisíc megawattů. Toto číslo se ale za několik málo let může dostat na dvojnásobnou hodnotu," věří Tanti.

Růst větrné energetiky je stále neobyčejně rychlý - okolo 30 procent ročně. Země, které dominují, jsou Německo, Španělsko, USA a právě Indie. Za zády pak mají další země jako Dánsko a Čínu.V současnosti se větrná energie podílí na celkové výrobě elektřiny pouze jedním procentem. Stávající kapacita je asi 75 tisíc megawattů.

"Ale abychom dosáhli toho, že se vítr na světové produkci elektřiny bude podílet ze třiceti procent, museli bychom přidávat kapacitu 75 tisíc megawattů ročně po dobu třiceti let. Takže je vidět, jak velký potenciál k růstu tenhle sektor a také Suzlon Energy má. S tímto sektorem pak mají šanci na růst i další výrobci z oborů, jako je strojírenství nebo metalurgie, kteří nám jsou našimi dodavateli. Tady je šance i pro vaši republiku, protože mnoho strojírenských součástek pro naše zařízení dovážíme právě z bývalého Československa," dodal Tanti.

Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů