Úterý, 19. března 2024

Merkelová a Bush v otázce ochrany klimatu optimističtí

Merkelová a Bush v otázce ochrany klimatu optimističtí

Heiligendamm (Německo) - V německých lázních na břehu Baltského moře začala dnes večer třídenní vrcholná schůzka sedmi průmyslově nejvyspělejších států a Ruska (G8). Kromě plenárních schůzek je na programu i řada bilaterálních setkání. K hlavním tématům summitu patří otázky ochrany klimatu, boj s nemocí AIDS a pomoc Africe; stranou nezůstane ani problematika amerického protiraketového systému ve střední Evropě, proti které ostře protestuje Moskva.

Dosáhnout shody u některých z těchto témat nebude nijak snadné, ale budeme o to bojovat, prohlásila těsně před zahájením jednání hlavní hostitelka, německá kancléřka Angela Merkelová.

Summitu se zúčastní nejen "velká osmička" ve složení Británie, Francie, Itálie, Japonsko, Kanada, Německo, USA a Rusko, ale jako hosté i zástupci dalších vlivných rozvíjejících se zemí třetího světa.

Bilaterální schůzky začaly už před začátkem summitu, kterým je dnešní velká společná večeře. Merkelová a americký prezident George Bush dnes po společném setkání vyjádřili optimismus ohledně možného pokroku v problematice ochrany klimatu.

Berlín chce do prohlášení G8 prosadit závazek omezit do konce století oteplování planety tak, aby se teploty zvýšily jen o dva stupně Celsia ve srovnání s předindustriální dobou. Do roku 2050 by tak musely celosvětové emise CO2 klesnout o 50 procent ve srovnání se stavem z roku 1990. Tak konkrétní závazek ale řada zemí odmítá, a výsledný kompromis zřejmě bude o něco méně konkrétní. Přesto i to bude možné považovat za určitý úspěch.

"Cíle Evropské unie v ochraně klimatu nebudou zřejmě sdíleny celou skupinou G8," prohlásila Merkelová v rozhovoru s médii těsně před zahájením. Podle ní se ale o co nejlepší výsledek bude "tvrdě bojovat". "Správná otázka proto zní: jakého pokroku dosáhneme během summitu?" dodala. K diskusi o plánovaném protiraketovém štítu USA uvedla, že neočekává kvůli tomu novou konfrontaci mezi Východem a Západem. "Studená válka skončila. Nastaly už nové časy," zdůraznila podle DPA.

V souvislosti se summitem se již několik dní odehrávají v Německu četné protesty a protiglobalizační akce, které mají pokračovat až do závěru schůzky. Oblast Heiligendammu hlídá 16.000 policistů, od moře ji střeží vojenské námořnictvo. První velká demonstrace proti summitu v sobotu skončila srážkami policie s militantními anarchisty; bitka si vyžádala na tisíc zraněných. Dnes demonstranti masově vtrhli do zakázané zóny kolem několikakilometrového plotu, který obklopuje místo summitu.

Zdroj:Česká televize
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů