Čtvrtek, 25. dubna 2024

Stát potřetí láká na ekologické topení

Stát potřetí láká na ekologické topení
Ministr životního prostředí Martin Bursík chystá další krok ke svému plánu, na jehož konci mají být české obce bez škodlivého kouře ze spáleného uhlí. Poté, co ve vládě prosadil v rámci ekologické daňové reformy desetiprocentní zdanění uhlí, chce nabídnout lidem přechod k šetrnějším druhům vytápění včetně obnovitelných zdrojů, jako jsou tepelná čerpadla či spalování biomasy.
Na této akci nebude Bursík šetřit. Hodlá na ni využít část ze zhruba 18 miliard korun, které na ochranu ovzduší přijdou v následujích letech z evropských fondů. Další peníze by měl poskytnout stát. Bursíkův program odstartuje nejspíš už za pár týdnů, kdy Státní fond životního prostředí zveřejní první dotační nabídky. "Předpokládáme, že se první výzva pro zájemce objeví na počátku letních prázdnin," potvrdil mluvčí ministerstva životního prostředí Jakub Kašpar.
Bursíka k velkorysému programu "od uhlí k ekologickému vytápění" přiměly poslední varovné údaje o kvalitě ovzduší. Špinavý vzduch už není problémem jen velkých měst, škodliviny, které prokazatelně škodí zdraví a vyvolávají například rakovinu, dýchají i lidé na venkově.
V oblastech se zhoršenou kvalitou ovzduší žije 66 procent obyvatel. Také kvůli tomu, že se lidé masivně vrací k vytápění levným, avšak neekologickým uhlím.
Bursíkův program je už třetí masivní dotací na vytápění. Jako první se lidem výhodně nabízely přímotopy. Pak stát dal miliardy korun do plynofikace. Jenže jak na přímotopech, tak na plynu lidé nakonec prodělali. Nejlevnějším vytápěním se stalo to nejméně ekologické - uhlí.
Kromě domácností budou mít na dotaci nárok například i bytová družstva, sdružení majitelů bytů, obce, kraje, nevládní organizace nebo obchodní společnosti s vyšším než padesátiprocentním podílem obcí a krajů.
Ministerstvo životního prostředí počítá s tím, že pro zájemce zajistí výhodné úvěry u banky.

Zdroj: Brněnský deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů