Pátek, 19. dubna 2024

Budou obce kontrolovat, čím topíte?

Budou obce kontrolovat, čím topíte?
Vláda schválila národní program na snižování emisí. Změny, které plánuje ministerstvo prosadit v příštích sedmi letech, se mají dotknout domácností, které vytápějí pevnými palivy. Opatření mají důvod nejen v ekologii: mají zvýšit dobu dožití obyvatel Česka. Podle ministra životního prostředí Martina Bursíka se sice v devadesátých letech minulého století podařilo snížit znečištění ovzduší oxidem siřičitým a oxidem uhelnatým, ale v posledních letech se začíná zvyšovat znečištění ovzduší jemnými prachovými částicemi a polycyklickými aromatickými uhlovodíky. Právě na emisi drobných částic se podílí skoro ze čtyřiceti procent vytápění v domácnostech. Dalších dvacet procent jde na vrub dopravě.

Emise ve městech

Nejhorší to je ve městech. S kvalitou vzduchu jsou na tom skoro nejhůř v Evropě. "Jedná se o látky, které znamenají bezprostřední riziko pro zdraví lidí. Proto zhoršující se trend musíme zastavit," prohlásil Martin Bursík. Jak situaci řešit? Ministerstvo se domnívá, že by pomohlo, kdyby obce dostaly víc pravomocí. Například kontrolovat, čím lidé u sebe doma topí. Zástupci obce by mohli například po oznámení souseda zjišťovat, co lidé spalují, a udělovat pokuty. Ministerstvo plánuje přizvat právníky, kteří by se na přípravě systému domovních kontrol podíleli.

2014: konec uhlí?

Ministerstvo také do konce roku příštího roku připraví návrh na omezení spalování tuhých paliv ve vybraných zdrojích a domácnostech k prvnímu lednu 2014. Po něm bude topení uhlím složitější. Topení uhlím sice nebude přímo zakázané, ale jen v případě, že kotel splní potřebné parametry. Lidé budou k modernizaci kotlů motivováni finanční podporou z operačního programu Životní prostředí. Komplexně má nová emisní pravidla zahrnout připravovaná novela zákona o ochraně ovzduší, kterou se ministerstvo životního prostředí chystá předložit také do konce roku 2008.

Zdroj:Olomoucký deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů