Čtvrtek, 28. března 2024

Čína dělá větší díru do ozonu než USA

Čína dělá větší díru do ozonu než USA
Čína dosáhla dalšího prvenství. Tentokrát si ho ale přát nemohla. Předstihla Spojené státy a stala se největším producentem oxidu uhličitého, skleníkového plynu, který je podle ekologů nejvíc zodpovědný za globální oteplování.

Vyplývá to ze studie, kterou zveřejnila nizozemská Agentura pro životní prostředí, jež funguje jako poradce vlády v Haagu.

Podle ní nejlidnatější země světa ještě před dvěma lety vyprodukovala o dvě procenta emisí CO2 méně než USA, loni je ale již o několik procent předstihla. Do ovzduší vypustila 6200 milionů tun CO2, o 400 milionů více než Američané.

To, že se ekonomicky neobyčejně rychle rostoucí Čína, která podle odhadů každý týden vybuduje dvě nové elektrárny, dostane před Spojené státy, se čekalo. Ale spíše až za několik let.

Výsledky studie nejspíše posílí tvrzení, že dochází ke globálnímu přesunu největších znečišťovatelů do velkých rozvojových zemí. A také zvýší tlak na Čínu, aby se zapojila do nových dohod o omezení skleníkových plynů, jež mají nahradit nefunkční Kjótský protokol.

Jiný úhel, jiné počty

Nizozemská agentura ale zdůrazňuje: když se v Číně (1,3 miliardy obyvatel) a ve Spojených státech (300 milionů) přepočítá množství emisí CO2 na jednoho obyvatele, jsou na tom Číňané čtyřikrát lépe než Američané nebo dvakrát lépe než třeba Britové.

Obrovská výzva

To, že se nyní Čína dostala v produkci emisí před Spojené státy, má několik příčin. Především větší spalování uhlí v čínských elektrárnách, větší výrobu cementu a menší růst emisí ve Spojených státech kvůli zpomalení jejich ekonomiky.

Je však nutné zohlednit i to, že nové údaje nizozemské agentury nezahrnují například CO2 z letecké a námořní dopravy a emise vzniklé při těžbě a zpracování zemního plynu a ropy.

Peking sice tvrdí, že chce vypouštění skleníkových plynů omezit, ovšem nehodlá kvůli tomu obětovat svůj hospodářský růst. Na počátku měsíce sice po dvou letech příprav oznámil vytvoření historicky prvního národního plánu na boj s klimatickými změnami.

Podle analytiků v něm však nestanovil konkrétní cíle pro snížení emisí. Do roku 2010 chce pouze zefektivnit využití energií o dvacet procent, zvýšit podíl obnovitelné energie na 10 procent a zalesnit pětinu čínského území, tedy asi dva miliony kilometrů čtverečních.

Na vině je i Západ

"Je to obrovská výzva," řekl stanici BBC o znečišťování ovzduší v Číně John Ashton, specialista na klimatické změny z britského ministerstva zahraničí.

"Musíme Čínu přesvědčit, že nesmí volit mezi svou hospodářskou prosperitou a ochranou klimatu," dodal.

Ashton stejně jako jiní analytici však zdůrazňuje, že rychlý nárůst emisí oxidu uhličitého v Číně je popoháněn také konzumenty na Západě, kteří kupují její výrobky.

"Zodpovědnost za narůstání čínských emisí nemá jen Peking ale i Washington, Brusel a Tokio. Tím, jak Západ přesouvá svou průmyslovou výrobu do Číny," tvrdí John Sauven, šéf britské pobočky organizace Greenpeace.

Západní firmy se podle něj hrnou do Číny kvůli její levné pracovní síle a velkému trhu, ale o dopad průmyslu na životní prostředí se již příliš nestarají.

"Přesun výroby do Číny sice udržuje nízkou cenu výrobků, které se pak na Západ dováží, ale na úkor narůstajících emisí skleníkových plynů," říká Sauven.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů