Pátek, 29. března 2024

Live Earth přineslo i Madonninu ekologickou zátěž

Live Earth přineslo i Madonninu ekologickou zátěž

"Africké přísloví říká, že když chceš jít rychle, jdi sám. Ale jesti chceš dojít daleko, jdi s ostatními. My musíme dojít daleko a rychle," prohlásil bývalý muž USA číslo dva v éře prezidenta Billa Clintona.

Desetitisíce diváků a stovka hvězd hudebního nebe se v několika metropolích na všech světadílech zúčastnily během uplynulých 24 hodin koncertů Live Earth, jež měly přitáhnout pozornost planety k hrozbě klimatických změn. Hudební maraton rozjely Sydney a Tokio, poté se zapojily Šanghaj, Londýn, Hamburk a Johannesburg. Megaakce se pak přesunula na západní polokouli, hrálo se v New Jersey a ve Washington v USA. Šňůra skončila v Riu de Janeiro. Speciální vystoupení bylo na programu i na vzdálené Antarktidě, kde zahrála skupina složená z osazenstva britské výzkumné stanice Rothera.
Sérii koncertů v sobotu ráno za přítomnosti 45.000 diváků odstartovalo Sydney, kde tančila skupina původních australských obyvatel. Dalších 10.000 lidí se zúčastnilo show v Tokiu.

live_earth_koncert_192.jpgGenesis na začátku a Madonna na konci zarámovali skoro devítihodinový koncert v londýnském Wembley. Madonna, která podle deníku Guardian za čtyři měsíce vyprodukovala 485 tun oxidu ohličitého (CO2), poděkovala hlavnímu hybateli série, bývalému americkému viceprezidentovi Alu Gorovi, že dělá tolik "pro zvýšení povědomí o tom, že čas se chýlí". Předvedla i několik strhujících čísel, kterými zdvihla více než 60.000 lidí na stadionu na nohy.

Nezájem veřejnosti v Hamburku i Johannesburgu

Zklamáním naopak asi byla poloprázdná fotbalové aréna v Hamburku, kam se vejde na 45.000 diváků. Na akci se prodalo kolem 30.000 vstupenek. Přitom se na koncertu objevilo zvučné jméno Shakira. Pouhé 2000 fanoušků přivítal Dóm Coca-coly v Johannesburgu, kam se vejde 16.000 osob. Tisíce účastníků koncertu v Šanghaji, který se konal u 468 metrů vysoké televizní a vyhlídkové věže zvané Perla Orientu, si mohly mimo jiné vychutnat vystoupení britské zpěvačky Sarah Brightmanové či dalších méně známých popových skupin z Číny a Tchaj-wanu. Na pláži Copacabana v Riu de Janeiro se sešlo na 400.000 lidí. Navzdory značným obavám policie o bezpečnost žádné násilnosti nebyly až dosud hlášeny.

Na stadion v East Rutherfordu v New Jersey si přišlo poslechnout rockery jako Bon Jovi a Police na 52.000 lidí. Ve Washingtonu byl však hlavní hvězdou bývalý viceprezident Al Gore, který stál za celou podívanou spolu s hudebním producentem Kevinem Wallem.

Skoro dobrý nápad pro přírodu

"Africké přísloví říká, že když chceš jít rychle, jdi sám. Ale jesti chceš dojít daleko, jdi s ostatními. My musíme dojít daleko a rychle," prohlásil bývalý muž USA číslo dva v éře prezidenta Billa Clintona. Al Gore jako všude jinde prostřednictvím videonahrávek vybízel k tlaku na vlády, který by je přiměl k drastickým a citelným opatřením proti vypouštění skleníkových plynů, ve vyspělých zemích o 90 procent a v rozvojových státech o více než polovinu. K změně by ovšem měli přispět i sami spotřebitelé.

Kritici však pořadatelům vyčítají, že si nestanovili dosažitelné cíle, nemluvě o tom, že právě rockové hvězdy se svými letadly, velkými auty a životním stylem mají malou autoritu k výzvám po změně životního stylu. "Koncert je dobrý nápad, ale je špatné si za patrona vybrat koncern DaimlerChrysler, protože jeho výrobky ničí životní prostředí," prohlásil mluvčí německé odbočky Greenpeace Thomas Breuer.

Jeden z komentátorů v BBC ale upozornil, že jde o zvýšení povědomí o problémech klimatu. "Pokud získáte pozornost dvou miliard lidí, je jasné, že máte hit," dodal. Jen v televizorech sledovala světovou sérii zřejmě třetina obyvatel planety, mnoho lidí se dívalo prostřednictvím internetu. Mnoho míst na stadionech však zelo prázdnotou.

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů