Pátek, 29. března 2024

Ovzduší italské metropole znečišťují kokain a hašiš

Ovzduší italské metropole znečišťují kokain a hašiš

Překvapivý objev učinili vědci z italského národního výzkumného ústavu CNR. Při analýze látek, jež unikají do ovzduší a znečišťují je, zjistili, že značný podíl škodlivin připadá na kokain a hašiš.

ŘÍM - "Nejsilnější koncentraci kokainu jsme naměřili v okolí univerzity La Sapienza," uvedl jeden z expertů. Činila 0,1 nanogramu na kubický metr. Tedy byla jen pětkrát nižší, než je přípustná zákonná norma pro jedovaté substance.

Důvod, proč se drogy dostávají do vzduchu, se zatím nepodařilo přesně stanovit. Podle jedné z možných teorií si konzumenti připravují dávky na zpětných zrcátcích motocyklů a z nich šňupají takzvaný sníh.

Podivné zjištění italských expertů koresponduje s tím, co zjistili počátkem tohoto roku irští vědci z Dublin City University. Ti byli zděšeni odhalením, že všechny náhodně vybrané eurobankovky z místních peněžních ústavů byly kontaminovány kokainem. Každá bankovka musela projít rukama někoho, kdo se dostal do styku s touto tvrdou drogou.

http://www.novinky.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů