Středa, 24. dubna 2024

Obyvatelé Liberce mohou podpořit petici Za náhradu PVC

Obyvatelé Liberce mohou podpořit petici Za náhradu PVC

Liberec – Obyvatelé Liberce budou moci v sobotu 4. srpna podpořit petici „Za náhradu PVC“ (1) v hračkách, výrobcích pro děti, obalech na potraviny a zdravotnických pomůckách. Dobrovolníci Arniky se budou od 10:00  do 14:00 pohybovat s petičními archy po Pražské ulici a okolí. Petici dosud podepsalo 4015 lidí včetně několika významných osobností (2).

“PVC (polvinylchlorid) je vysoce problematickým plastem z hlediska vlivu na zdraví a životní prostředí. Emise škodlivých látek provázejí nejen jeho vznik a likvidaci, ale nebezpečné látky se z něj uvolňují i během používání. Jedná se například o toxické ftaláty (3), které negativně působí na množství spermií a na hormonální systém. PVC (polvinylchlorid) nás přitom obklopuje prakticky na každém kroku. Máme jej v domácnostech, kancelářích, kupujeme potraviny, které jsou do něj balené. Naší akcí chceme veřejnost upozornit na rizika, která jsou s používáním PVC (polvinylchlorid) spojena a přispět k jeho náhradě za bezpečnější plasty či přírodní materiály, ” vysvětluje vedoucí kampaně Arniky „Nehrajme si s PVC“ Ing. Miroslava Jopková.

Spalování PVC v odpadech vede ke vzniku nebezpečných dioxinů. Pokud se omezilo množství PVC v odpadech snížilo by se také množství dioxinů v odpadech z liberecké spalovny.

Petiční akce v Liberci je součástí širší osvětové kampaně, během níž chce Arnika seznámit s problematikou PVC (polvinylchlorid) obyvatele na různých místech České republiky. Podobná akce  již proběhla v Ústí nad Labem, České Lípě, Ostravě, v Českých Budějovicích a dalších městech.

 

Přílohy:

(1) Celé znění petice je na stránkách: pvc.arnika.org

(2) Petici mezi jinými podepsali: Skladatel, textař, zpěvák a frontman hudební skupiny Traband Jaroslav Svoboda; autor nízkoenergetických domů akademický architekt Aleš Brotánek; poradce ministra životního prostředí Dalibor Stráský; nefrolog MUDr. Kamil Ševela; členové hudebních skupin Kale a Charlie Straight. Další významné signatáře najdete zde: pvc.arnika.org

(3) Ftaláty neboli estery kyseliny ftalové představují skupinu asi 40 látek. V PVC se používají jako změkčovadla. Své uplatnění však našly také v kosmetice či jako insekticidy nebo adhesiva. Z důvodů negativních zdravotních důsledků, bylo používání těch nejrizikovějších omezeno například při výrobě hraček a výrobků pro děti nebo v kosmetice. Jedná se o těchto šest ftalátů: di-isononyl ftalát (DINP), di-n-octyl ftalát (DNOP), di-iso-decyl ftalát (DIDP), butyl benzyl ftalát (BBP), dibutyl ftalát (DBP), di(2-ethylhexyl) ftalát (DEHP). Hlavní nebezpečí, které je s těmito látkami spojováno, spočívá v jejich negativním vlivu na hormonální a reprodukční systém. Nezanedbatelné jsou také jejich účinky na játra, ledviny, plíce a na srážlivost krve.

 

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů