Čtvrtek, 18. dubna 2024

Zdravější cement

Zdravější cement
Cementárny společnosti Holcim se snaží stále více nahrazovat tradiční paliva alternativními. Hledají i cesty, jak si zajistit část energie z vlastních zdrojů.

Urs Böhlen, ředitel společnosti Holcim pro střední a východní Evropu, říká, že v některých zemích, včetně ČR, bude značný nedostatek povolenek. "Máme takové indicie," dodává. I když měla firma Holcim v prvním období obchodování s povolenkami na emise CO2 v evropském měřítku vypouštěné emise a přidělené množství povolenek v rovnováze, může se to prý v období 2008-2012 změnit. "Buď budeme muset zvážit snížení objemu výroby, nebo nakoupit povolenky, což by mělo vliv na ceny cementu," říká Urs Böhlen.

Švýcarský Holcim je jedním z největších světových dodavatelů cementu a kameniva. Jeho tržby vzrostly v 1. pololetí 2007 o 20 % na 13 mld. švýcarských franků, zisk se téměř ztrojnásobil na 2,4 miliardy. Společnost působí v sedmdesáti zemích světa. V České republice má cementárnu v Prachovicích na Chrudimsku; významné zastoupení má i na Slovensku.

Podle Rolanda van Wijnena, předsedy představenstva Holcim ČR, jsou v Prachovicích při současném tempu těžby zásoby vápence, což je hlavní surovina pro jejich výrobu, téměř na sto let, na Slovensku v Rohožníku asi na dvě stě let.
Možnosti, jak omezovat emise, vidí Urs Böhlen ve třech oblastech. První jsou investice do moderních technologií. Potenciál je však již omezený, protože Holcim má už dnes závody s nejlepší dostupnou technologií.

Druhou oblastí je náhrada tradičních paliv - např. uhlí - alternativními. Böhlen tím rozumí například vytříděné a upravené odpady. Zisk z této možnosti je dvojí: při výrobě cementu to snižuje celkové emise CO2 a na druhé straně je takto využit odpad, který by skončil na skládkách. Alternativní paliva používá Holcim téměř v každé evropské zemi, kde působí. Slovenský závod je ve využívání alternativních paliv díky unikátní technologii nejvyspělejší ve východní a střední Evropě. Na Slovensku začali spalovat ropné kaly ze Slovnaftu. I v Prachovicích mají s alternativními palivy zkušenosti; používají odpady z plastů. Další možností by mohl být použitý strojní olej či vyřazené pneumatiky. Ke spalování odpadu však podle evropského vedení firmy Holcim nemá veřejnost dobrý vztah, protože se obává zhoršení životního prostředí.
Snížení obsahu slínku v cementu je třetí možností, jak snižovat emise CO2. Částečně ho lze nahradit, nejčastěji popílkem.

Na podnikání v cementářství má velký vliv vývoj cen energií. V českém a slovenském Holcimu zaznamenali letos a pro příští rok růst ceny elektřiny o 15 až 20 procent. To představuje významný podíl na nákladech. V ČR zatím k růstu ceny cementu nedošlo, na Slovensku loni stoupla asi o 8 %. V dalších evropských zemích je to obdobné. "Růst cen energií je v každém případě znepokojující," říká Böhlen a dodává, že ještě víc než růst cen považuje za riziko nedostatek výrobců elektřiny v Evropě. Proto společnost hledá cesty, jak si energii zajistit zčásti z vlastních zdrojů. Např. živičná břidlice se v jednom z jejich závodů využívá jako komponenta při výrobě cementu. Obsahuje také určité procento ropy, kterou extrahují a využijí v podnikové energetice.

AUTOR: Milena Geussová
Zdroj:EKONOM
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů