Čtvrtek, 28. března 2024

APEC chce snížit emise. Nezávazně

APEC chce snížit emise. Nezávazně
Rok se sešel s rokem, a asijsko-tichomořské fórum opět vyzvalo k rychlému ukončení světových obchodních rozhovorů. Tentokrát prý opravdu s nadějí, že průlom v jednání je konečně na dosah.

Schůzka Rady pro ekonomickou spolupráci Asie a Tichomoří (APEC) ovšem přinesla o víkendu v australském Sydney i premiéru: deklaraci o omezení škodlivých emisí, pod niž se podepsali dva největší znečišťovatelé ovzduší, Spojené státy a Čína.

Nulový milník?

"Je to velmi důležitý milník," řekl včera australský premiér John Howard o dokumentu označovaném za kompromis mezi bohatými a chudšími členy APEC.

"Deklarace ze Sydney", na rozdíl od Kjótského protokolu o redukci skleníkových plynů, mluví jen o nezávazných, blíže neurčených cílech. Každý stát má emise snižovat podle vlastních ekonomických potřeb.

Prohlášení obsahuje i dva konkrétní body. Signatáři mají do roku 2030 snížit o čtvrtinu "energetickou intenzitu" - objem energie potřebný k produkci jednoho dolaru hrubého národního produktu. A přislíbili rozšířit v příštích dvaceti letech zalesněné oblasti nejméně o 20 milionů hektarů.

Ekologové upozorňují, že první, energetický cíl plní většina zemí už dnes. A že ani nové lesní porosty, pohlcující část emisí, nebudou stačit tempu, jakým škodliviny přibývají.

"V praktickém smyslu neznamená deklarace téměř nic," míní australský odborník na změny klimatu Frank Jotzo. Připouští ale, že prohlášení by mohlo podpořit společný postup bohatých a rozvojových zemí - ty první totiž v Sydney uznaly, že by měly nést více nákladů ve snaze vyrovnat se s globálním oteplováním.

"Ekologický program APEC by tak mohl mít váhu při jednáních o tom, co dál, až v roce 2012 vyprší Kjótský protokol," píše agentura AP. Kritici se naopak obávají, že nová deklarace jen odvede pozornost od práce na nové smlouvě pod záštitou OSN.

Zazněly i výhrady, že 21 členů APEC, kteří se podílejí zhruba na polovině světového obchodu, podobnými iniciativami jen rozptyluje svou pozornost. Měli by se prý jako dosud soustředit na to, proč fórum v první řadě vzniklo. V tomto ohledu přišel ze Sydney tradiční apel.

Buď - anebo později

"Slibujeme politickou vůli a pružnost, aby ještě letos vstoupily rozhovory z Dauhá do závěrečné fáze. K tomu vyzýváme i partnery ve Světové obchodní organizaci (WTO)," stojí ve včerejším prohlášení dvoudenního summitu.

Jednání o liberalizaci obchodu stále blokuje spor o zemědělské dotace ve Spojených státech, v Evropě a Japonsku a o přístup západního průmyslového zboží na rozvojové trhy, zvláště v Číně, Indii a Brazílii.

Generální tajemník WTO Pascal Lamy v sobotu uvedl, že rozhovory se možná chýlí k dohodě. "Sílí pocit, že jsme dospěli do okamžiku "buď - anebo"," řekl Lamy.

Už na summitu APEC přitom například malajský premiér Abdalláh Ahmad Badáwí prohlásil, že bohaté státy nejsou dost pružné, aby dovolily pokrok v jednání. To zase v Sydney popřel americký prezident George Bush.

"Mnozí analytici tak pochybují, že země WTO dokážou v dohledné době překonat vzájemné rozdíly. Očekávají, že jednání z Dauhá, zahájené v roce 2001, sklouzne na další léta do mrtvého bodu," poznamenává agentura Reuters.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů