Středa, 24. dubna 2024

Bursík: Kvůli Klausovi nebude Česko v Radě bezpečnosti

Bursík: Kvůli Klausovi nebude Česko v Radě bezpečnosti
Prezident Václav Klaus může podle vicepremiéra Martina Bursíka (SZ) ohrozit šance České republiky stát se nestálým členem Rady bezpečnosti OSN v roce 2008 až 2009. Tím, že bude Klaus na půdě OSN prezentovat své názory na téma klimatické změny, ztratí podle Bursíka Česko hlasy ostrovních států, které bojují se stoupajícími hladinami oceánů.

"Nemám pochyb, že když takový ostrý projev pronese, nedostaneme hlasy ostrovních států," řekl včera vicepremiér ČTK televizi Nova.

Česká republika soupeří o to, aby se stala nestálým členem Rady bezpečnosti OSN, s Chorvatskem. Podle nedávného vyjádření premiéra Mirka Topolánka (ODS) musí čeští velvyslanci nyní v závěrečné fázi napnout všechny síly pro úspěšné zdolání tohoto cíle. Volba je naplánována na podzim. Klaus českou delegaci na nadcházející Valné shromáždění OSN povede. Vláda předpokládá, že prezident využije návštěvu k podpoře české kandidatury.

Bursík prezidentovi v srpnu dopisem nabídl spolupráci svého resortu před vystoupením prezidenta na konferenci o globálním oteplování, která se uskuteční v předvečer zasedání Valného shromáždění OSN. Na fórum pozval Klause generální tajemník OSN Pan Ki-mun. Vicepremiér v dopise hlavu státu upozornil, že EU chystá před konferencí společnou pozici, která bude reprezentovat i názor Česka. Klaus v pondělí zveřejnil písemnou odpověď, ve které Bursíkovi za nabídku poděkoval s tím, že s nabízenými informacemi i postoji Bruselu je obeznámen.

Prezident považuje debatu o klimatických změnách za hysterickou, už dříve uvedl, že ve Spojených státech se proto chystá pronést "velmi razantní projev". Znám je i skeptickými postoji k EU.

"Představy o možnosti centrálně řídit vývoj klimatu na Zemi nepovažuji za realistické a cíle v oblasti snižování emisí skleníkových plynů, které jsou navrhovány, přijímány a prosazovány, nepovažuji za realizovatelné a už vůbec ne za potřebné. Obávám se dopadu navrhovaných kroků na rozvoj vyspělých a ještě víceméně rozvinutých zemí, na ekonomický rozvoj i na to nejdůležitější, na svobodu jednotlivce, která je základní podmínkou a předpokladem dalšího úspěšného rozvoje naší civilizace," napsal Klaus v dopise.

Prezidentův názor je podle Bursíka natolik ojedinělý, že nemůže být brán vážně, což povede k ostudě Česka na diplomatickém poli. "On to téma pojímá velmi originálně, takže je sám proti milionu, bagatelizuje ho v rozporu s oficiální pozicí ČR," konstatoval vicepremiér.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů