Čtvrtek, 25. dubna 2024

Klaus, oteplování a moudrost

Klaus, oteplování a moudrost
V programu dnešní konference OSN o klimatických změnách nejsou na internetové stránce OSN uvedena jména jednotlivých řečníků, ale názvy zemí, které zastupují. Prezident Václav Klaus bude brán jako ten, kdo v názoru na problematiku  globálního   oteplování  reprezentuje Českou republiku. Bylo by od něj férové, aby na úvod přednášky poznamenal, že mluví sám za sebe.

Střízlivosti je třeba

Český prezident má pravdu v tom, že kampaňovitý tlak z jedné strany si zaslouží a také už vyvolává střízlivější, a především skutečně konstruktivní přístup. Jenže to není jeho případ. Pro něho jde už o politický a ideový souboj. Neřeší  globální   oteplování  , ale spor "pravda versus propaganda".

Ve své knize Modrá, nikoli zelená planeta se Václav Klaus odvolává na dánského statistika Bjorna Lomborga, který v roce 2001 svým titulem Skeptický  ekolog  zpochybnil řadu přepjatých  ekologických  strašáků. Po prezidenta by bylo výhodné být s Lomborgem, kterého časopis Time před třemi roky zařadil mezi 100 nejvlivnějších lidí světa, na jedné lodi. Ale to Lomborga špatně pochopil. V jeho knize s názvem Cool It, která vyšla v USA před několika dny, se dočteme něco jiného než u Václava Klause.

Podle českého prezidenta lze pouze tvrdit - a to ještě jen "s určitou pravděpodobností", že  globální   oteplování  je realitou. Na dotaz, zda je výsledkem lidských aktivit, říká prezident Ne. Stejně jako na otázky, zda  globální   oteplování  představuje problém a zda mu lze v tuto chvíli nějak efektivně čelit.

Třikrát ne a třikrát ano

Třikrát Ne tam, kde Lomborg třikrát říká Ano. "  Globální   oteplování  je skutečné a způsobené člověkem. Bude mít vážný dopad na lidstvo a  životní   prostředí  ," tvrdí Lomborg. Bezprostřední dopady oteplování jsou podle něho "zveličovány" a drahé pokusy o omezování emisí oxidu uhličitého - zde má na mysli Kjótský protokol - budou mít zanedbatelné výsledky.

Lomborg ale zároveň mluví o potřebě "chytřejších a mnohem efektivnějších řešení". Což je něco jiného než pasivní nabídka Václava Klause; podle něho nemá cenu a nelze "shora" dělat nic. Podle prezidenta vše zařídí "fundamentální ekonomické mechanismy", tedy především svobodný trh.

Lomborg tak čistou víru ve volný trh nemá, ve dvou věcech by neviditelnou ruku usměrnil. Navrhuje zdanit emise oxidu uhličitého tak, aby se jejich celkový objem snížil o 5 procent. Technologický pokrok by pak podpořil závazkem vlád dávat 0,05 procenta HDP na vědu a vývoj bezkarbonových energetických zdrojů. Toto opatření by podle Lomborga světovému výzkumu udělilo takovou hybnost, že by se mohla naplnit vize "světa prosperující bohaté ekonomiky a nízkých emisí".

V projektu Kodaňský konsenzus sdružil Lomborg ekonomy,  ekology  , politiky, studenty, kteří sestavili nejnaléhavější problémy, jež by lidstvo mělo a zároveň bylo schopno řešit. Podstatné je, že Lomborgův přístup je otevřený a pozitivní.

Ideologické meze dialogu

Český prezident také vyzývá k dialogu, ale něco slyšet nehodlá. Říká, že zná řešení, ale tím je jen jeho ideová víra. Co se do ní nevejde, to nefunguje.

V internetové diskusi listu FT Klaus napsal, že není se svými názory osamocen, ale že mluví za "tichou nebo umlčovanou většinu". V úterý bude mít prezident také přednášku na Council on Foreign Relations, think tanku, jehož členem je konzervativec Michael Gerson.

"  Ekologická  hysterie je liberálním pokušením. Moudrost ovšem zůstává konzervativní ctností a vyžaduje, abychom se oteplováním zabývali," říká Gerson a připomíná, že ani smog nezmizel z amerických měst zásluhou volného trhu, ale "regulace automobilových zplodin a kvality ovzduší vytvořily prostředí, v kterém stal vývoj nových technologií nezbytností".

Jak vidět, ani se všemi konzervativci nemusí být Václav Klaus zajedno. A proto by měl dnes v OSN mluvit jen sám za sebe.

daniel.anyz@economia.cz
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů