Čtvrtek, 25. dubna 2024

Tábor si bude muset vyčistit ovzduší

Tábor si bude muset vyčistit ovzduší

TÁBOR - Ovzduší v Táboře není dobré. Z tříletého měření jeho kvality dostal Tábor černé na bílém, že překročil limit polétavého prachu a je zařazen mezi oblasti se zhoršenou kvalitou ovzduší.


Teď radnice pracuje na tom, aby množství imisí dostala do normy. „Největšími znečisťovateli jsou doprava a malé zdroje spalování, tedy rodinné domy,“ upřesnila starostka Hana Randová (ODS) s tím, že nejhorší situace je kolem páteřních komunikací, například na Křižíkově náměstí a Budějovické ulici. Dodala, že na druhou stranu nemá Tábor problém s množstvím oxidů síry a uhlíku.

„Ke zlepšení nedojde, nesníží–li se ve městě objem automobilové dopravy a nezačnou–li lidé přemýšlet, čím doma topí,“ soudí Pavel Doucha z Ekologického právního servisu. Zastává přitom názor, že například stavba plnohodnotného mostu přes nádraží ČD ke snížení dopravy, a potažmo tedy i prachu v ulicích, nepřispěje.

„To určitě není dobré, hlavně na Budějovické ulici bych bydlet nechtěl. Bohužel řidiči stále neumějí v plné míře využívat obchvatu, což by mohlo ovzduší prospět,“ nabádá Josef Konvalina z Tábora.

Kromě zmíněného obchvatu zmiňuje starostka i větší využívání městské hromadné dopravy a zvýšení plynulosti dopravy v centru.

Čím začít
Do konce ledna předloží odbor životního prostředí, jaké kroky vedoucí ke snížení prašnosti by se mohly postupně realizovat. Řešením totiž jsou i rekonstrukce silnic, vyšší čistota v ulicích, posílení zeleně a zateplování budov.

Město má vypracovaný program, který vyhodnocuje i cestu k dotacím z grantů EU.

Vliv na zdraví
Kvalita životního prostředí má na zdraví člověka významný vliv. Znečištěné ovzduší v Táboře odnesou hlavně děti a imunologicky oslabení jedinci. Překročení imisních limitů je v přímé úměrnosti s častějšími poruchami dýchání, zánětů průdušek a plic, ale i rakoviny.

„V posledních letech přibývá alergiků. Souvisí to zejména s oslabením jejich obranyschopnosti vůči okolním vlivům a následně začne jejich tělo nepřiměřeně reagovat na různé alergeny. Astmatikům se zhorší příznaky hlavně na podzim, kdy po ránu čelí inverzím a mlhám,“ komentovala situaci kolem znečištění lékařka Libuše Váchová.
 Alena Šatrová, Kateřina Nimrichtrová

http://www.denik.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů