Pátek, 29. března 2024

Indové slavili ocenění pro Pačaurího

Indové slavili ocenění pro Pačaurího
Po udělení Nobelovy ceny míru se všechna pozornost upřela na Ala Gorea. Výjimkou však byla Indie. Tamní média psala hlavně o Rádžendrovi Pačaurím.

Pačaurí vede pět let Mezivládní panel pro změny klimatu (IPCC), organizaci zahrnující na 2500 vědců z více než 130 zemí světa, která cenu dostala společně s někdejším americkým viceprezidentem.

"Staly se biblí nového věku," píše o třech dokumentech o změnách klimatu vydaných panelem v tomto roce list The Times of India. "Přiměly lidi, aby se posadili a zeptali: Co s tím můžeme dělat?"

List tvrdí, že zprávy vyvolaly diskuse i mezi indickou střední třídou, které se sice díky ekonomickému růstu druhé nejlidnatější země světa daří čím dál lépe, ale na úkor znečišťování ovzduší. A přiměly prý i mnoho skeptiků v USA a Evropě, aby si uvědomili, že jde o skutečný problém.

Tři varování

V únorovém dokumentu panel uvedl, že za oteplováním stojí lidstvo. Podle něj existuje více než 90procentní pravděpodobnost, že většinu zvyšování teploty v posledním půlstoletí způsobilo hlavně spalování fosilních paliv.

V dubnové zprávě panel varoval, že v důsledku klimatických změn může do roku 2020 klesnout produkce zemědělských plodin v některých zemích až o polovinu. Podle zprávy mohou být v 80. letech 21. století ohroženy miliony lidí záplavami v důsledku stoupání hladiny moře. Nebezpečí se podle vědců týká hlavně obyvatel delt řek v Asii a Africe a malých ostrovů.

V květnové, zatím poslední zprávě panelu vědci varují, že je nutné začít snižovat emise skleníkových plynů - čím později se začne, tím obtížnější to prý bude.

Pačaurího organizace, kterou v roce 1988 založily Světová meteorologická organizace a Program OSN na ochranu životního prostředí, se zabývá změnami klimatu a posuzuje jejich dopad na životní prostředí i lidskou společnost. Práce IPCC, jež sídlí v Ženevě, ale není založena na novém výzkumu. Zpracovává existující studie. Vládám a laické veřejnosti má pak říci, co se děje s klimatem, proč a jak to řešit.

Z kritiků spojenci

Pačaurí, obdivovatel Mahátmy Gándhího, se přitom dostal do čela panelu za velmi kontroverzní situace. Za Pačaurího se tehdy postavila administrativa prezidenta George Bushe, která zřejmě doufala, že ji nebude příliš kritizovat. Sám Al Gore tehdy pro americký deník The New York Times prohlásil, že Pačaurí oslabí status organizace.

Obavy Gorea se však nenaplnily. Panel pod Pačaurího vedením dokázal zprávami o možném dopadu lidské činnosti na změny klimatu vyvolat značnou pozornost.

Odpůrci panelu tvrdí, že je zpolitizovaný, list The Times of India naopak píše, že organizace udělala "z emocí tvrdou statistickou vědu". Sám Pačaurí zdůrazňuje, že panel věci popisuje a je na politicích, aby udělali konkrétní kroky, jež zabrání změnám klimatu.

Podle časopisu BusinessWeek může udělení ceny Pačaurímu také pomoci, aby ho vážněji brala indická vláda (jeho kandidaturu na post šéfa IPCC údajně nepodpořila) a rázněji se zasadila o dodržování zákonů proti znečišťovatelům životního prostředí.

Není ale pochyb, že Pačaurí, který rovněž řídí indický Institut pro výzkum energetických zdrojů, zpočátku se zabýval vývojem motorů pro lokomotivy a má doktorát z ekonomie, který získal v USA, je schopný diplomat.

Umění kompromisu

"Nebylo jednoduché najít kompromis při práci s 2500 vědci z více než 130 zemí," řekl agentuře Reuters bývalý zástupce generálního tajemníka pro ekonomické a sociální otázky Nitin Desai.

Pačaurí a Gore se kdysi vzájemně kritizovali. Nyní jsou si ale vědomi ceny, kterou pro sebe vzájemně mohou mít. Gore také Pačaurímu po oznámení o udělení Nobelovy ceny zavolal a požádal ho o spolupráci. Podle Pačaurího to může přinést dobré výsledky.

"IPPC poskytuje vědu, zatímco Gore je efektivní v jejím šíření," nechal se slyšet podle agentury DPA.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů