Čtvrtek, 28. března 2024

Ignorujme Ala Gorea

Ignorujme Ala Gorea
Jeden z předních meteorologů světa označil teorii, která pomohla Alu Goreovi k Nobelově ceně za mír, za "zhovadilou" a důsledek "lidí, kteří nechápou, jak pracuje ovzduší".

Dr. William Gray, průkopník sezónních předpovědí hurikánů, řekl zcela zaplněné přednáškové síni na Universitě Severní Karolíny, že lidé nenesou odpovědnost za oteplování Země.

Tato slova pronesl téhož dne, kdy Nobelův výbor ocenil pana Gorea za jeho činnost na podporu spojení mezi lidmi a globálním oteplováním.

"Vymýváme mozky našim dětem," řekl 78letý dr. Gray, dlouholetý profesor Coloradské státní unversity. "Jdou se podívat na Goreův film (Nepohodlná pravda) a tohle všechno se tam do nich cpe. To je zhovadilost."

Ve svém prvním veřejném prohlášení po ohlášení ceny v Oslu, pan Gore řekl: "Musíme rychle najít cestu, jak změnit povědomí světa o tom, co nás přesně čeká."

Pan Gore sdílí Nobelovu cenu s panelem Spojených národů za jejich práci na posílení mezinárodní činnosti proti globálnímu oteplování.

Ale dr. Gray, jehož každoroční předpovědi počtu tropických bouří a hurikánů jsou široce zveřejňovány, řekl, že za globální oteplování, jehož existenci přiznal, může přírodní cyklus teplot oceánských vod, a ten je vztažen k množství soli v oceánských vodách.

Navíc, dodal, tentýž cyklus znamená, že nás čeká období ochlazování, které brzo začne a potrvá několik let.

"Když se za takových 10 až 15 let ohlédneme, pochopíme, jak jsme byli blázniví," řekl dr. Gray.

Během projevu ke zhruba 300 přítomným, včetně studentů meteorologie a řady profesionálních meteorologů, dr. Gray také řekl, že ti, kteří spojují globální oteplování se zvýšeným počtem hurikánů, se pletou.

Zmínil statistiky, podle nichž v letech 1900 až 1949, čili v období ochlazení, řádilo 101 hurikánů, zatímco v letech, kdy se Země oteplila, 1957 až 2006, řádilo 83 hurikánů.

"Dopad lidské činnosti na atmosféru je prostě příliš malý, než aby mohl mít závažný dopad na globální teploty," řekl dr. Gray.

Jeho názory z něj udělaly v tzv. populární vědě outsidera, řekl.

"Trápí mě, že se mí vědečtí kolegové neozývají proti něčemu, o čem vědí, že to je chybné," řekl. "Jenže oni také vědí, že kdyby se proti tomu postavili, nedostali by žádné peněžité podpory (granty). Já na ty podpory kašlu."

Sydney Morning Herald

Zdroj:Neviditelný pes
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů